Postny forszmak ze śledzia - najlepsza pasta śledziowa do kanapek

Postny forszmak ze śledzia - najlepsza pasta śledziowa do kanapek
Autor: Shutterstock.com Postny forszmak ze śledzia - najlepsza pasta śledziowa do kanapek
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Forszmak ze śledzia to jedna z najsmaczniejszych przystawek. Śledziowy forszmak to prawdopodobnie najbardziej autentycznie żydowska receptura na śledzia. Samo słowo forszmak w jidysz oznacza „przedsmak”, czyli przystawkę, która ma pobudzić kubki smakowe. Istnieje wiele odmian forszmaku – prawdopodobnie tyle, ile było sztetli w Europie Wschodniej. Ten przepis pochodzi z Lubartowa, gdzie kiedyś mieszkała duża społeczność żydowska. 

SKŁADNIKI

  • Na forszmak śledziowy:
  • 2 filety śledziowe typu matias, pokrojone na kawałki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, grubo pokrojone
  • 1 kwaśne jabłko, obrane i wydrążone, pokrojone w kostkę
  • 2-3 kawałki białego chleba namoczonego w wodzie lub mleku (przed użyciem odcisnąć płyn i wylać)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu
  • Do dekoracji:
  • 1-2 dymki lub szalotki, drobno posiekane lub cienkie plastry ogórka 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W robocie kuchennym zmiksuj filety rybne, jabłko, jajka  i chleb. 
  • Dodaj olej i ocet, dokładnie wymieszaj. 
  • Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • Forszmak podaj na ciemnym żytnim chlebie.
  • Przed podaniem posyp cebulką lub ułóż plasterki ogórka.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej