Pomidorowe roladki omletowe z awokado: przepis na pyszną przystawkę

2021-03-29
Pomidorowe roladki omletowe z awokado: przepis na pyszną przystawkę
Autor: Shutterstock Pyszne roladki z pomidorowego ciasta i delikatnego kremu z awokado
łatwy
45 min
4

Pomidorowe roladki z awokado to przepis na pyszną zakąskę lub elegancką przystawkę. Efektowna czerwień roladek oraz ich smak są gwarancją sukcesu każdego przyjęcia. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 120 ml wody
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie serka Philadelphia
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Żółtka rozkłócić, a następnie ubijać dolewając po trochu ciepłą wodę.
  • Do żółtkowej masy dodać parmezan, koncentrat i paprykę w proszku. Zmiksować.
  • Na koniec dodać obie mąki i ponownie zmiksować.
  • Białka ubić na sztywno i w trzech porcjach delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i piec przez 12 minut w temperaturze 180C. Ciasto nie rumienić.
  • Wyjąć z pieca i przykryć papierem do pieczenia, dbając by dokładnie przylegał do ciasta, dzięki temu ten delikatny biszkopt nie wyschnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • Zmiksować miąższ awokado, sokiem z cytryny, serkiem i posiekanym koprem. Posolić i popieprzyć do smaku. 
  • Na zimnym placku biszkoptowym rozsmarować nadzienie i zwinąć kształtną roladkę. Zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 
  • Przed podaniem pokroić na grube plasterki.