Pomidorowe roladki omletowe z awokado: przepis na pyszną przystawkę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pomidorowe roladki z awokado to przepis na pyszną zakąskę lub elegancką przystawkę. Efektowna czerwień roladek oraz ich smak są gwarancją sukcesu każdego przyjęcia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 120 ml wody
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie serka Philadelphia
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek.
- Żółtka rozkłócić, a następnie ubijać dolewając po trochu ciepłą wodę.
- Do żółtkowej masy dodać parmezan, koncentrat i paprykę w proszku. Zmiksować.
- Na koniec dodać obie mąki i ponownie zmiksować.
- Białka ubić na sztywno i w trzech porcjach delikatnie wmieszać w ciasto.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i piec przez 12 minut w temperaturze 180C. Ciasto nie rumienić.
- Wyjąć z pieca i przykryć papierem do pieczenia, dbając by dokładnie przylegał do ciasta, dzięki temu ten delikatny biszkopt nie wyschnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- Zmiksować miąższ awokado, sokiem z cytryny, serkiem i posiekanym koprem. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Na zimnym placku biszkoptowym rozsmarować nadzienie i zwinąć kształtną roladkę. Zawinąć w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na grube plasterki.