Polenta: jak zrobić? Podajemy łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Polenta to włoska potrawa z kaszki lub mąki kukurydzianej. Jest smaczna, sycąca i łatwa w przygotowaniu. Sprawdź, jak w łatwy sposób zrobić polentę.
SKŁADNIKI
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 600 ml bulionu warzywnego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Doprowadzamy bulion warzywny do wrzenia i dodajemy kaszę kukurydzianą, doprawiamy solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Po 3 minutach przelewamy polentę do naczynia - np. żaroodpornego. Powinna mieć grubość około 2 cm. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy na równe kawałki.
- Potem polentę możemy podać jako przekąskę do włoskich wędlin i serów na zimno. Można również ją podsmażyć na patelni grillowej i podawać z sosami na bazie pomidorów lub śmietany. Idealnie sprawdza się jako wegetariański dodatek do warzywnych zapiekanek z dużą ilością sosu.