Piwoszek szczebrzeski: grzybowa przekąska z Szczebrzeszyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]
2021-03-29
![Piwoszek szczebrzeski: grzybowa przekąska z Szczebrzeszyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-NZPW-Dmbs-NBo5_piwoszek-szczebrzeski-grzybowa-przekaska-z-szczebrzeszyna-przepis-lata-z-radiem-664x442.jpg)
łatwy
45 min
4
Piwoszek szczebrzeski to rodzaj przekąski pieczonej z ciasta drożdżowego z farszem z duszonych pieczarek. Jako przekąska do piwa latem, stanowi smakowity dodatek do spotkań w gronie przyjaciół. Z kolei w zimowe wieczory, podawany z barszczykiem do picia, może być pożywną kolacją. Autorką przepisu jest Pani Elżbieta Ordyniec z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczebrzeszynie. Szczebrzeszyn jest kolejnym przystankiem na tegorocznej trasie Lata z Radiem.
SKŁADNIKI
- Na farsz:
- 1 kg pieczarek
- Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej, typ 450
- ½ litra wody (przegotowanej i letniej)
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju (najlepiej rzepakowego)
- 10 dag drożdży
- 1 łyżeczka soli
- mak lub sezam do posypania
- 1 jajko do posmarowania przed upieczeniem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając kilka łyżek oleju. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę i podusić do miękkości cebuli. Farsz przestudzić, dodać sól i pieprz do smaku – wszystko wymieszać.
- Wszystkie składniki na ciasto, oprócz sezamu i jajka, wymieszać w misce i wyrabiać ręką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta (aż podwoi swoją objętość).
- Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko przegnieść i rozwałkować, wycinać paski ciasta.
- Na środku każdego paska ciasta ułożyć wzdłuż farsz i sklejać brzegi ciasta, tworząc rulon z farszem w środku. Gotowy rulon ciasta z farszem przeciąć nożem na kilka kawałków (długości ok. 7 cm każdy) i ułożyć w blaszce do pieczenia. Pozostawić na kilka minut (10-15 ) do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu sezamem albo makiem.
- Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec na złoto-rumiany kolor. Wyłożyć do ostygnięcia.
- Do spożycia można podawać na ciepło oraz ostudzone – wg uznania, jak lepiej smakują.