Piwoszek szczebrzeski: grzybowa przekąska z Szczebrzeszyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]

2021-03-29
Piwoszek szczebrzeski: grzybowa przekąska z Szczebrzeszyna [PRZEPIS LATA Z RADIEM]
Autor: Shutterstock Piwoszek szczebrzeski, grzybowy pasztecik, w sam raz do piwa
łatwy
45 min
4

Piwoszek szczebrzeski to rodzaj przekąski pieczonej z ciasta drożdżowego z farszem z duszonych pieczarek. Jako przekąska do piwa latem, stanowi smakowity dodatek do spotkań w gronie przyjaciół. Z kolei w zimowe wieczory, podawany z barszczykiem do picia, może być pożywną kolacją. Autorką przepisu jest Pani Elżbieta Ordyniec z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczebrzeszynie. Szczebrzeszyn jest kolejnym przystankiem na tegorocznej trasie Lata z Radiem

SKŁADNIKI

  • Na farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej, typ 450
  • ½ litra wody (przegotowanej i letniej)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju (najlepiej rzepakowego)
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • mak lub sezam do posypania
  • 1 jajko do posmarowania przed upieczeniem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać, umyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając kilka łyżek oleju. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę i podusić do miękkości cebuli. Farsz przestudzić, dodać sól i pieprz do smaku – wszystko wymieszać.
  • Wszystkie składniki na ciasto, oprócz sezamu i jajka, wymieszać w misce i wyrabiać ręką do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ciasta (aż podwoi swoją objętość).
  • Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko przegnieść i rozwałkować, wycinać paski ciasta.
  • Na środku każdego paska ciasta ułożyć wzdłuż farsz i sklejać brzegi ciasta, tworząc rulon z farszem w środku. Gotowy rulon ciasta z farszem przeciąć nożem na kilka kawałków (długości ok. 7 cm każdy) i ułożyć w blaszce do pieczenia. Pozostawić na kilka minut (10-15 ) do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać po wierzchu sezamem albo makiem.
  • Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec na złoto-rumiany kolor. Wyłożyć do ostygnięcia.
  • Do spożycia można podawać na ciepło oraz ostudzone – wg uznania, jak lepiej smakują.
Redakcja
więcej