Pikantny tatar ze śledzi
      2021-11-23
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Tatar ze śledzia, czyli błyskawiczna przekąską, którą można zrobić w 20 minut, tym razem w wydaniu pikantnym. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz filetów solonych musisz pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy je wymoczyć w wodzie lub w mleku, czasem przez godzinę, a czasem i dłużej, w zależności od stopnia zasolenia.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych w oleju lub solonych
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 jajka na twardo
 - 2 ogórki kiszone
 - cebula
 - mała papryczka chili
 - łyżeczka musztardy
 - kilka gałązek koperku
 - pieprz
 - 2 cykorie
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie, jajka, ogórki, cebulę, papryczkę i pietruszkę bardzo drobno posiekać.
 - Dodać musztardę i oliwę, wymieszać i dodać pieprz do smaku.
 - Tatar schładzać w lodówce około 2 godzin i podawać na liściach cykorii, udekorowany listkami koperku.
 
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?