Pikantny tatar ze śledzi

2021-11-23
Pikantny tatar ze śledzi
Autor: Shutterstock Najlepszy pikantny tatar ze śledzi
łatwy
20 min
4

Tatar ze śledzia, czyli błyskawiczna przekąską, którą można zrobić w 20 minut, tym razem w wydaniu pikantnym. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz filetów solonych musisz pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy je wymoczyć w wodzie lub w mleku, czasem przez godzinę, a czasem i dłużej, w zależności od stopnia zasolenia.

SKŁADNIKI

  • 6 filetów śledziowych w oleju lub solonych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • cebula
  • mała papryczka chili
  • łyżeczka musztardy
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz
  • 2 cykorie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie, jajka, ogórki, cebulę, papryczkę i pietruszkę bardzo drobno posiekać.
  • Dodać musztardę i oliwę, wymieszać i dodać pieprz do smaku.
  • Tatar schładzać w lodówce około 2 godzin i podawać na liściach cykorii, udekorowany listkami koperku.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?