Pikantny tatar ze śledzi
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Tatar ze śledzia, czyli błyskawiczna przekąską, którą można zrobić w 20 minut, tym razem w wydaniu pikantnym. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz filetów solonych musisz pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy je wymoczyć w wodzie lub w mleku, czasem przez godzinę, a czasem i dłużej, w zależności od stopnia zasolenia.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych w oleju lub solonych
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka na twardo
- 2 ogórki kiszone
- cebula
- mała papryczka chili
- łyżeczka musztardy
- kilka gałązek koperku
- pieprz
- 2 cykorie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie, jajka, ogórki, cebulę, papryczkę i pietruszkę bardzo drobno posiekać.
- Dodać musztardę i oliwę, wymieszać i dodać pieprz do smaku.
- Tatar schładzać w lodówce około 2 godzin i podawać na liściach cykorii, udekorowany listkami koperku.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?