Pikantne świderki serowe: przepis na przekąski do piwa
2021-03-29

średni
30 min
4
Pikantne świderki serowe to proste do wykonania przekąski, które świetnie sprawdzą się na domówkach, imprezach, przy oglądaniu meczu. Są bardzo łatwe do przygotowania, mają oryginalny smak, który zawdzięczają dodatkowi ziół i koziego sera.
Pikantne świderki serowe doskonale smakują z dipami: Proste dip: jak zrobić? Przepisy na dipy [WIDEO z przepisami]
SKŁADNIKI
- 10 dag koziego twarogu
- 10 dag ostrego, twardego koziego sera
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, sól, musztardę oraz paprykę wymieszać i odstawić.
- Margarynę i twaróg rozetrzeć na puszysty krem. Ser twardy zatrzeć na tarce, dodać do masy maślano-serowej i dokładnie wymieszać.
- Stopniowo - stale mieszając - wsypywać mąkę z dodatkami. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zrobić z nich kule, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Ciasto może przeleżeć w lodówce nawet 2 dni.
- Po wyjęciu z lodówki ogrzać ciasto do temperatury pokojowej, aby łatwiej się wałkowało. Na stolnicy cienko posypanej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt grubości 5 mm. Ciasto można cienko posypać startym ostrym serem kozim, który należy lekko wcisnąć w nie wałkiem.
- Prostokąt pociąć na paski szerokości 1,5 cm i długości 20 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie wzdłuż osi na kształt świderka. Położyć świderki na nienatłuszczonej blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni, aż uzyskają złocistobrązowy kolor (10-12 minut).
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawić świderki na 2 minuty, a następnie przełożyć na druciane ruszty do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie przykrytych pojemnikach w chłodnym miejscu.