Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Pieczone ziemniaczki z fetą i czarnymi oliwkami to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Są smaczne i chrupiące. Stanowią znakomite tło dla słonej fety i aromatycznych oliwek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 opakowanie sera feta
- kilkanaście czarnych oliwek
- masło klarowane
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Obrać i pokroić w słupki.
- Przełożyć na wysmarowaną masłem blachę, posypać ziołami i wstawić na 50 min do piekarnika na 170 st. C.
- Oliwki pokroić w plasterki, ser w kostkę.
- Ziemniaki podawać posypane fetą i oliwkami.