Pieczarki w serowym cieście. Łatwa i szybka przekąska na ostatnią chwilę

pieczarki w cieście serowym
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Pieczarki w serowym cieście to przepis nie tylko na świetną przekąskę, ale i przyjemnie spędzony czas w gronie przyjaciół. Sprawdzą się na imprezie sylwestrowej lub karnawałowej. Serwuje się je również jako dodatek do obiadu lub ciepłą kolację. Poznaj łatwy przepis i dowiedz się, jak zrobić pieczarki z patelni.

Jak zrobić pieczarki w cieście?

Tę łatwą i wyjątkowo dobrą przekąskę na ciepło robi się szybko. Obrane pieczarki należy obtoczyć w cieście z mąki pszennej, jajek, startego żółtego sera z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smaży się na patelni i podaje od razu.

Przepis na pieczarki w cieście

  • Przepis jest prosty i sprawdzony.
  • Zrobienie pieczarek nie zajmuje wiele czasu. Przekąskę robi się w 20 minut, więc to małe danie w stylu last minute.
  • Pieczarki w cieście najlepiej smakują na ciepło. Można zrobić je wcześniej, a tuż przed podaniem odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku.
  • Do ciasta najlepszy będzie żółty ser typu gouda. Sprawdzi się też włoska mozzarella.
  • W tym przepisie ciasto doprawia się suszonym oregano i czosnkiem, ale można użyć innych ulubionych suszonych ziół. Przyjemnego aromatu dodadzą ziarna sezamu.
  • Smak pieczarek zaostrzy dodatek szczypta mielonego chili lub curry.
  • Dzięki temu, że na liście składników jest mało produktów i są łatwo dostępne, pyszne pieczarki można robić przez cały rok.
  • Pieczarki w cieście można podawać na różne imprezy jako przekąskę na ciepło. To dobry przepis na sylwestra i karnawał. Przekąska może być elementem dania obiadowego ze sztuką mięsa. Smażone grzyby to też pomysł na kolację na ciepło.
  • Tak przyrządzone grzyby świetnie smakują z różnymi sosami. Dobrze komponują się z dipem czosnkowym, jogurtowo-ziołowym czy sosem tysiąca wysp. Można też podać ketchup i musztardę.

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 70 g startego żółtego sera
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wbić jajka, wsypać mąkę, starty żółty ser oraz sól, pieprz, oregano i czosnek. Wymieszać, aż powstanie gęste ciasto.
  • Pieczarki obrać i odkroić nóżki. Każdą pieczarkę obtoczyć w cieście, a następnie w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej (powinien przykryć dno patelni) i smażyć na nim pieczarki z obu stron, aż będą rumiane. Przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
więcej