Pieczarki duszone z czerwoną cebulą w winie - aromatyczna jarzynka z pieczarek i cebuli
2021-02-28

łatwy
25 min
4
Prosta, niby banalna jarzynka, która niesie ze za sobą rewelacyjne wrażenia. Świetnie smakuje z pieczonym indykiem, polubi się tez z kurczakiem. Można podać jako ciepłą przystawkę lub jarzynkę do obiadu.
Składniki
0,5 kg pieczarek
2 czerwone cebule
0,5 szklanki białego wina
2 łyżki orzeszków piniowych
siekana natka pietruszki
2 łyżki masła
szczypiorek
pieprz i sól
sok z cytryny
szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pieczarki umyć obrać i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki.
Gdy pieczarki puszcza wodę i zaczną się dusić podlać je winem.
Dusić, aż wino odparuje a pieczarki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawać posypane piniolami i siekaną natką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?