Pieczarki duszone z czerwoną cebulą w winie - aromatyczna jarzynka z pieczarek i cebuli
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Prosta, niby banalna jarzynka, która niesie ze za sobą rewelacyjne wrażenia. Świetnie smakuje z pieczonym indykiem, polubi się tez z kurczakiem. Można podać jako ciepłą przystawkę lub jarzynkę do obiadu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 0,5 szklanki białego wina
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- siekana natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
- pieprz i sól
- sok z cytryny
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć obrać i pokroić w cienkie plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki.
- Gdy pieczarki puszcza wodę i zaczną się dusić podlać je winem.
- Dusić, aż wino odparuje a pieczarki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Podawać posypane piniolami i siekaną natką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?