Pieczarki duszone z czerwoną cebulą w winie - aromatyczna jarzynka z pieczarek i cebuli

2021-02-28
Anna Szubińska
Pieczarki duszone z czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Prosta, niby banalna jarzynka, która niesie ze za sobą rewelacyjne wrażenia. Świetnie smakuje z pieczonym indykiem, polubi się tez z kurczakiem. Można podać jako ciepłą przystawkę lub jarzynkę do obiadu.

Składniki

0,5 kg pieczarek

2 czerwone cebule

0,5 szklanki białego wina

2 łyżki orzeszków piniowych

siekana natka pietruszki

2 łyżki masła

szczypiorek

pieprz i sól

sok z cytryny

szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pieczarki umyć obrać i pokroić w cienkie plastry.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Na patelni rozpuścić masło zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki.

Gdy pieczarki puszcza wodę i zaczną się dusić podlać je winem.

Dusić, aż wino odparuje a pieczarki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Podawać posypane piniolami i siekaną natką.

 

Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?