Pesto z żurawiną: przepis na żurawinowe pesto rosso
2021-10-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Żurawina amerykańska to doskonały dodatek również do pesto. Jej owocowy i lekko cierpki smak znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorami, odrobina chili dodaje całości pikantności i sprawia, że całość smakuje wybornie, zwłaszcza na świeżej bagietce. Wypróbuj przepis na żurawinowe pesto rosso.
Pesto w oliwie najlepiej przechowywać w lodówce (ewentualnie zawsze polewać niewielką ilością oliwy z oliwek). Żurawinowe pesto rosso warto podawać na ciepłej bagietce, jako sos do makaronu lub dodatek do białej fasoli.
SKŁADNIKI
- 50 g suszonych pomidorów
- sok z 1 pomarańczy (ok. 70 ml)
- 50 ml wina Noilly Prat
- 30 g orzeszków piniowych
- 1 mała papryczka chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g suszonej, posiekanej żurawiny amerykańskiej
- 1 łyżka stołowa świeżo startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić w kosteczkę i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty razem z sokiem z pomarańczy i winem Noilly Prat, aż do momentu, gdy pozostanie ok. 3-4 łyżki stołowe cieczy.
- Orzeszki piniowe prażyć w małym rondelku.
- Przepłukać i posiekać papryczkę chili. Czosnek obrać i posiekać.
- Pomidory z cieczą, papryczkę chili, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek rozdrobnić w robocie kuchennym. Następnie wymieszać wszystko z żurawiną amerykańską i parmezanem.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny