Pesto z żurawiną: przepis na żurawinowe pesto rosso

Żurawinowe pesto rosso
Autor: materiały prasowe Pesto z żurawiną świetnie smakuje w duecie z chrupiącą bagietką
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Żurawina amerykańska to doskonały dodatek również do pesto. Jej owocowy i lekko cierpki smak znakomicie komponuje się z suszonymi pomidorami, odrobina chili dodaje całości pikantności i sprawia, że całość smakuje wybornie, zwłaszcza na świeżej bagietce. Wypróbuj przepis na żurawinowe pesto rosso.

Pesto w oliwie najlepiej przechowywać  w lodówce (ewentualnie zawsze polewać niewielką ilością oliwy z oliwek). Żurawinowe pesto rosso warto podawać na ciepłej bagietce, jako sos do makaronu lub dodatek do białej fasoli.

SKŁADNIKI

  • 50 g suszonych pomidorów
  • sok z 1 pomarańczy (ok. 70 ml)
  • 50 ml wina Noilly Prat
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 1 mała papryczka chili
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g suszonej, posiekanej żurawiny amerykańskiej
  • 1 łyżka stołowa świeżo startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić w kosteczkę i gotować na wolnym ogniu przez 3-4 minuty razem z sokiem z pomarańczy i winem Noilly Prat, aż do momentu, gdy pozostanie ok. 3-4 łyżki stołowe cieczy.
  • Orzeszki piniowe prażyć w małym rondelku. 
  • Przepłukać i posiekać papryczkę chili. Czosnek obrać i posiekać.  
  • Pomidory z cieczą, papryczkę chili, czosnek, orzeszki piniowe i oliwę z oliwek rozdrobnić w robocie kuchennym. Następnie wymieszać wszystko z żurawiną amerykańską i parmezanem.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Materiały prasowe
więcej