Pesto z pietruszką: pyszny sos ziołowy à la pesto
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pesto to tradycyjny włoski sos przygotowywany z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu, orzeszków sosny, czosnku i soli. Jego walory zdrowotne można wzmocnić dodając do sosu bardzo zdrową nać pietruszki.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki świeżej bazylii
- 3 łyżki startego sera parmezan
- 3 łyżki pestek słonecznika
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z bazylii i pietruszki obrywamy listki, myjemy.
- Czosnek obieramy.
- Razem z pieprzem, pestkami słonecznika i oliwą wszystkie składniki zmiksować.
- Dodajemy parmezan i sól do smaku.
- Próbujemy i ew. przyprawiamy jeszcze pieprzem.
- Sosu nie podgrzewać ani nie gotować.
- Podawać z gorącym makaronem.