Peklowana pierś z indyka. Kruchy i soczysty zamiennik wędliny

peklowana pierś indyka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Peklowana pierś z indyka jest pyszna i soczysta. Doskonale smakuje jako zamiennik sklepowej wędliny. Można też serwować ją z różnymi sosami. Chociaż trzeba poczekać pięć dni, aby spróbować tego wyjątkowego mięsa, warto wybrać ten przepis i zrobić peklowaną pierś indyka.

Jak zrobić peklowaną pierś z indyka?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy z wody i przypraw. Po zagotowaniu i ostudzeniu wkłada się do niej mięso i wstawia do lodówki. Powinno spędzić w niej pięć dni. Po tym czasie indyka wyjmuje się z zalewy, oczyszcza z przypraw i ścisło związuje sznurkiem. Następnie piecze się go w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 90 minut. Po ostudzeniu indyk jest gotowy do jedzenia.

Przepis na peklowaną pierś z indyka

  • To łatwy przepis na pyszną domową wędlinę i mięsną przekąskę, który odpowiada na pytanie, czy pierś z indyka można peklować.
  • Przygotowanie indyka do peklowania jest szybkie. Trzeba natomiast poczekać pięć dni, aby poznać jego oryginalny smak.
  • Lista składników obejmuje pierś indyka, wodę i przyprawy. Obowiązkowym składnikiem jest sól przeznaczona do peklowania. Można użyć także saletry.
  • Zamiast sznurka można użyć siatki do wędlin.
  • Zalewy, w której peklował się indyk, nie trzeba wylewać. Posłuży do ugotowania zupy jak barszcz czy żurek.
  • Peklowanego indyka można też ugotować. Mięso gotuje się w tym samym garnku, w którym leżakowało w zalewie przez pięć dni.

Z czym podawać peklowaną pierś z indyka?

Peklowanie fileta z indyka sprawia, że mięso jest soczyste i kruche. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnych wędlin ze sklepu. Dodatkową zaletą wersji robionej samodzielnie jest to, że nie zawiera żadnych konserwantów i chemicznych dodatków. Plastry peklowanego indyka pysznie smakują z chlebem na zakwasie, chrupiącą bagietką lub ciepłymi grzankami. Peklowanego indyka serwuje się również z różnymi sosami jak żurawinowy, chrzanowy czy czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi indyka w jednym kawałku
  • 5 szklanek wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki saletry lub soli do peklowania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka wlać wodę i wsypać sól, saletrę lub sól do peklowania, cukier, kolendrę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Zagotować, zestawić z ognia i ostawić do ostygnięcia.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Do garnka włożyć pierś indyka, przykryć i wstawić do lodówki na 5 dni. W tym czasie kilka razy obrócić mięso.
  • Po 5 dniach pierś indyka wyjąć z zalewy i wytrzeć z przypraw, ale nie płukać. Mięso dokładnie i ścisło obwiązać sznurkiem i natrzeć olejem. Przełożyć do formy do zapiekania.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 90 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na zimno jako zamiennik wędliny lub z różnymi sosami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej