Pasztet z selera – pyszny dodatek do chleba, nie tylko dla wegetarian
2022-08-04
średni
90 min
10
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Oto propozycja na niebanalny dodatek do chleba: pasztet z selera, który jest na pewno bardziej dietetyczny niż tradycyjny pasztet mięsny. Jest do tego tak pyszny, że będzie smakował także mięsożercom.
SKŁADNIKI
- 2 średnie korzenie selera
- marchew
- korzeń pietruszki
- mała papryka (czerwona, żółta, zielona – wedle preferencji)
- średnia cebula
- 6 ząbków czosnku
- bulion
- 3 jajka
- ok. 5 łyżek bułki tartej
- przyprawy: estragonu, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
- olej rzepakowy do smażenia
- opcjonalnie: kilka pieczarek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa: seler, marchew, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę (pozbawioną gniazda nasiennego) kroimy w paski.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy.
- Na patelni dusimy cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Możemy też dodać pieczarki.
- Cebulę z czosnkiem przekładamy do naczynia, w którym będziemy wyrabiać pasztet. Chodzi też o to, by czosnek nie zbrązowiał na wciąż ciepłej patelni, dlatego że zgorzknieje i popsuje smak całości.
- Na pozostałym tłuszczu po duszeniu cebuli i czosnku podduszamy chwilę starte warzywa i paprykę.
- Warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15–20 minut. Doprawiamy, jeśli trzeba, solą.
- Osączone i przestudzone warzywa ugniatamy widelcem.
- Masę warzywną mieszamy z żółtkami – białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Przyprawiamy solą, estragonem, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Dodajemy bułkę tartą.
- Wyrabiamy masę na pasztet. Pod koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Masa powinna być na tyle gęsta, by nie spadała z łyżki, niemniej będzie rzadsza niż masa na tradycyjny pasztet mięsny.
- Przekładamy masę do formy o wymiarach 12x24 cm.
- Pasztet pieczemy ponad godzinę (ok. 70 minut) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem. Powinien się od góry lekko przyrumienić.
- Upieczony pasztet wyjmujemy z formy dopiero, gdy przestygnie. Schładzamy go w lodówce (najlepiej przez noc).
- Gotowy pasztet można kroić w plastry lub rozsmarować na chlebie.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?