PASZTET WARZYWNY: efektowny przepis nie tylko dla jaroszy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wypróbuj nasz przepis na pyszny pasztet warzywny. Jest znacznie tańszy niż mięsny, i co ważne - zdrowszy. Polecamy go nie tylko wegetarianom - nawet mięsożercy potrzebują odmiany! Pasztet pięknie się też prezentuje - doskonale nadaje się więc na odświętny stół
Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.
Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.
SKŁADNIKI
- 40 dag buraków,
- 40 dag marchwi,
- 40 dag porów,
- 1 pęczek cebuli dymki,
- 150 ml śmietany,
- 5 jajek,
- 2 łyżki masła,
- 5 łyżek mąki,
- 50 g startego żółtego sera,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki i marchew osobno ugotować w całości, obrać.
- Pory pokrojone w plasterki ugotować, wystudzić.
- Czosnek i cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę, jajka, mąkę, żółty ser i roztopione masło. Wymieszać i masę podzielić na trzy części.
- Jedną część zmiksować z burakami, doprawić solą i pieprzem.
- Drugą zmiksować z porami, dodać gałkę muszkatołową , sól i pieprz.
- Trzecią część zmiksować z marchwią i skórką cytrynową, doprawić imbirem, solą i pieprzem.
- W wysmarowanej masłem formie do pieczenia ułożyć kolejno trzy warstwy pasztetu: burakową, porową i marchwiową.
- Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową i piec godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.