PASZTET WARZYWNY: efektowny przepis nie tylko dla jaroszy

PASZTET WARZYWNY: efektowny przepis nie tylko dla jaroszy
Autor: Shutterstock Pasztet warzywny może mieć warstwy w różnych kolorach - w zależności od użytych warzyw
łatwy
40 min
4

Wypróbuj nasz przepis na pyszny pasztet warzywny. Jest znacznie tańszy niż mięsny, i co ważne - zdrowszy. Polecamy  go nie tylko  wegetarianom - nawet mięsożercy potrzebują odmiany! Pasztet pięknie się też prezentuje - doskonale nadaje się więc na odświętny stół

Warto wypróbować również inne przepisy na wegetariańskie pasztety: Pasztet warzywny na bazie fasoli, Pasztet z soczewicy, Pasztet jajeczny z pieczarkami oraz Wegetariański pasztet z szałwią.

Polecamy również inne - mięsne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 40 dag buraków,
  • 40 dag marchwi,
  • 40 dag porów,
  • 1 pęczek cebuli dymki,
  • 150 ml śmietany,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek mąki,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki i marchew osobno ugotować w całości, obrać.
  • Pory pokrojone w plasterki ugotować, wystudzić.
  • Czosnek i cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać śmietanę, jajka, mąkę, żółty ser i roztopione masło. Wymieszać i masę podzielić na trzy części.
  • Jedną część zmiksować z burakami, doprawić solą i pieprzem.
  • Drugą zmiksować z porami, dodać gałkę muszkatołową , sól i pieprz.
  • Trzecią część zmiksować z marchwią i skórką cytrynową, doprawić imbirem, solą i pieprzem.
  • W wysmarowanej masłem formie do pieczenia ułożyć kolejno trzy warstwy pasztetu: burakową, porową i marchwiową.
  • Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową i piec godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.
Beata Lekszycka
więcej