Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: przepis na pasztet z łopatki i boczku
Pasztet z suszonymi śliwkami to niekwestionowany król świątecznego stołu. Przygotowanie jest łatwe. Oto sprawdzony przepis na pasztet z łopatki i boczku bogato nadziewany śliwkami. Po prostu palce lizać!
Jak mrozić pasztet na święta?
☛ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte cienką folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem.
☛ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem.
☛ Następnie należy umieścić całość (bez względu na rodzaj opakowania) w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka.
☛ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał. Przededniu podania go na stół należy pasztet wyjąć z zamrażarki i rozmrażać go w lodówce przez 8-12 godzin.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 750 g boczku wieprzowego
- 500 g wątroby wieprzowej
- 20 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 bułki kajzerki
- 6 jajek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, startej
- 200 g suszonych śliwek bez pestek, np. kalifornijskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę i boczek pokroić w dużą kostkę.
- W garnku z grubym dnem zrumienić boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, obsmażyć krótko wątróbkę. Wątróbkę zdjąć z i zachować, natomiast do garnka dodać łopatkę i również zrumienić.
- Do garnka z boczkiem i łopatką dodać pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć do zrumienia.
- Dodać suszone grzyby oraz tyle wody, tak aby mięso było częściowo przykryte. Posolić i popieprzyć do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości.
- Mięso i warzywa wyjąć i odstawić, do płynu dodać bułki i pozostawić do namoczenia.
- Mięso, warzywa, wątróbkę, ugotowane grzyby oraz namoczoną bułkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować w malakserze.
- Do masy dodać jajka, przyprawy i wyrobić. Na koniec dodać suszone śliwki i zamieszać.
- Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek keksowych lub większej blachy z wysokim rantem. Wierzch wyrównać za pomocą dna łyżki zmoczonej wodą.
- Piec około 40 minut w 180°C.
- Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Podawać sosem tatarskim lub tartym chrzanem z żurawiną.