Pasztet świąteczny z suszonymi śliwkami: przepis na pasztet z łopatki i boczku

Pasztet łopatki i boczku z suszonymi śliwkami
Autor: Shutterstock Tradycyjny pasztet wieprzowy z suszonymi śliwkami
łatwy
60 min
4

Pasztet z suszonymi śliwkami to niekwestionowany król świątecznego stołu. Przygotowanie jest łatwe. Oto sprawdzony przepis na pasztet z łopatki i boczku bogato nadziewany śliwkami. Po prostu palce lizać! 

Jak mrozić pasztet na święta?

☛ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte cienką folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem. 

☛ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem.  

☛ Następnie należy umieścić całość (bez względu na rodzaj opakowania) w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka. 

☛ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał. Przededniu podania go na stół należy pasztet wyjąć z zamrażarki i rozmrażać go w lodówce przez 8-12 godzin. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 750 g boczku wieprzowego
  • 500 g wątroby wieprzowej
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 bułki kajzerki
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, startej
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek, np. kalifornijskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę i boczek pokroić w dużą kostkę.
  • W garnku z grubym dnem zrumienić boczek. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, obsmażyć krótko wątróbkę. Wątróbkę zdjąć z i zachować, natomiast do garnka dodać łopatkę i również zrumienić.
  • Do garnka z boczkiem i łopatką dodać pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć do zrumienia.
  • Dodać suszone grzyby oraz tyle wody, tak aby mięso było częściowo przykryte. Posolić i popieprzyć do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości.
  • Mięso i warzywa wyjąć i odstawić, do płynu dodać bułki i pozostawić do namoczenia.
  • Mięso, warzywa, wątróbkę, ugotowane grzyby oraz namoczoną bułkę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zmiksować w malakserze.
  • Do masy dodać jajka, przyprawy i wyrobić. Na koniec dodać suszone śliwki i zamieszać.
  • Masę pasztetową przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek keksowych lub większej blachy z wysokim rantem. Wierzch wyrównać za pomocą dna łyżki zmoczonej wodą.
  • Piec około 40 minut w 180°C.
  • Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Podawać sosem tatarskim lub tartym chrzanem z żurawiną.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej