Pasztet orzechowy - rarytas nie tylko dla wegetarian
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pasztet z orzechów to zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Smakowity i zdrowy, choć nie niskokaloryczny. Łatwy do przygotowania nowy sposób zagospodarowania orzechów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- po szklance posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych
- szklanka pokruszonego suchego ciemnego chleba
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 winne jabłko
- łyżeczka soku z cytryny
- odrobina suszonej szałwii
- 4-5 łyżek śmietanki
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
- W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć, dodać jabłko i smażyć 2-3 minuty.
- Przestudzić, połączyć z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią. dorpawić solą i pieprzem. Wlać rozkłócone jajka i dokładnie wyrobić masę.
- Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 40 minut