Pasztet orzechowy - rarytas nie tylko dla wegetarian

2021-03-29
Pasztet orzechowy  - rarytas nie tylko dla wegetarian
Autor: Shutterstock Pasztet orzechowy  ma bogaty smak i aromat.
łatwy
25 min
4

Pasztet z orzechów to zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Smakowity i zdrowy, choć nie niskokaloryczny. Łatwy do  przygotowania nowy sposób zagospodarowania orzechów.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • po szklance posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych
  • szklanka pokruszonego suchego ciemnego chleba
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 winne jabłko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina suszonej  szałwii
  • 4-5 łyżek  śmietanki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
  • W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i  czosnek, przesmażyć, dodać jabłko i smażyć 2-3 minuty.
  • Przestudzić, połączyć z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią. dorpawić solą i  pieprzem. Wlać rozkłócone jajka i dokładnie wyrobić masę.
  • Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 40 minut