Pasztet orzechowy - rarytas nie tylko dla wegetarian

Pasztet z orzechów to zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Smakowity i zdrowy, choć nie niskokaloryczny. Łatwy do przygotowania nowy sposób zagospodarowania orzechów.
po szklance posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych
szklanka pokruszonego suchego ciemnego chleba
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 winne jabłko
łyżeczka soku z cytryny
odrobina suszonej szałwii
4-5 łyżek śmietanki
2 jajka
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Cebulę i czosnek drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i czosnek, przesmażyć, dodać jabłko i smażyć 2-3 minuty.
Przestudzić, połączyć z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią. dorpawić solą i pieprzem. Wlać rozkłócone jajka i dokładnie wyrobić masę.
Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 40 minut
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska