Pasztet orzechowy - rarytas nie tylko dla wegetarian

2019-11-23
Pasztet orzechowy  - rarytas nie tylko dla wegetarian
Autor: Shutterstock Pasztet orzechowy  ma bogaty smak i aromat.
łatwy
25 min
4

Pasztet z orzechów to zdrowa alternatywa dla pasztetu mięsnego. Smakowity i zdrowy, choć nie niskokaloryczny. Łatwy do  przygotowania nowy sposób zagospodarowania orzechów.

Składniki

po szklance posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, ziemnych

szklanka pokruszonego suchego ciemnego chleba

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

1 winne jabłko

łyżeczka soku z cytryny

odrobina suszonej  szałwii

4-5 łyżek  śmietanki

2 jajka

3 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę i czosnek drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny.

W rondlu stopić 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i  czosnek, przesmażyć, dodać jabłko i smażyć 2-3 minuty.

Przestudzić, połączyć z orzechami, chlebem, śmietanką i szałwią. dorpawić solą i  pieprzem. Wlać rozkłócone jajka i dokładnie wyrobić masę.

Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułka tartą, wypełnić masą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, piec ok. 40 minut

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska