Pasztet drobiowy z jajami przepiórczymi: przepis na Wielkanoc i nie tylko!

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Pasztet drobiowy z jajami przepiórczymi: przepis na Wielkanoc i nie tylko!
Autor: materiały prasowe Kamis Delikatny pasztet drobiowy wygląda świetnie, gdy w środku zapieczemy  ugotowane na twardo przepiórcze jajka.
łatwy
45 min
4

Pasztet z drobiu z jajami przepiórczymi zachwyci największych smakoszy. To oryginalny przepis na lekki pasztet. Z delikatnym smakiem mięsa z drobiu  korespondują jajka przepiórcze, które w całości zapieczone są w pasztecie. Pasztet idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie czy komunijne przyjęcie.

SKŁADNIKI

  • 300 g kurczaka
  • 200 g podudzia z indyka
  • 2 filety z kaczki
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 15 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie jaj przepiórczych
  • 3-5 liści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego,
  • przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca” Kamis

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso drobiowe pokroić na kawałki, podsmażyć razem z cebulą.
  • Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dusić na małym ogniu 40 minut, pod koniec dodać bułkę, wystudzić.
  • Mięso zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, ugotowane i obrane jaja przepiórcze. Całość dokładnie wymieszać.
  • Formę do pasztetu wyłożyć plastrami boczku, wypełnić masą, ubić.
  • Piec około 50 minut w temp. 170ºC.
materiały prasowe Kamis