Pasztet drobiowy z jajami przepiórczymi: przepis na Wielkanoc i nie tylko!
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pasztet z drobiu z jajami przepiórczymi zachwyci największych smakoszy. To oryginalny przepis na lekki pasztet. Z delikatnym smakiem mięsa z drobiu korespondują jajka przepiórcze, które w całości zapieczone są w pasztecie. Pasztet idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie czy komunijne przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 300 g kurczaka
- 200 g podudzia z indyka
- 2 filety z kaczki
- 200 g wątróbek drobiowych
- 15 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 6 jaj
- 1 opakowanie jaj przepiórczych
- 3-5 liści laurowych, 5 szt. ziela angielskiego,
- przyprawa „Pasztet szlachecki z pieca” Kamis
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso drobiowe pokroić na kawałki, podsmażyć razem z cebulą.
- Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
- Dusić na małym ogniu 40 minut, pod koniec dodać bułkę, wystudzić.
- Mięso zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, ugotowane i obrane jaja przepiórcze. Całość dokładnie wymieszać.
- Formę do pasztetu wyłożyć plastrami boczku, wypełnić masą, ubić.
- Piec około 50 minut w temp. 170ºC.