Paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem

2021-03-29
Paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem
Autor: Sylwester Rejmer Paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem
łatwy
20 min
4

Te smaczne paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem to doskonała przekąska na każdą imprezę. Paszteciki można też podać na wigilijną kolację jako dodatek do świątecznego barszczu czerwonego.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • twarożek kozi (najlepiej z ziołami)
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie świątecznych pasztecików z suszonymi pomidorami i kozim serem nie jest trudne. Tym bardziej, że wykorzystuje się do ich przygotowania gotowe ciasto francuskie.
  • Pomidory odcedź z oliwy, zmiksuj z twarożkiem, dopraw. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj masą. Zwiń w dwa rulony, od krawędzi ku środkowi, tak aby powstały „sowie oczy”.
  • Każdy kawałek posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C około 20 minut.