Paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Te smaczne paszteciki z suszonymi pomidorami i kozim serem to doskonała przekąska na każdą imprezę. Paszteciki można też podać na wigilijną kolację jako dodatek do świątecznego barszczu czerwonego.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- twarożek kozi (najlepiej z ziołami)
- oregano
- sól, pieprz
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie świątecznych pasztecików z suszonymi pomidorami i kozim serem nie jest trudne. Tym bardziej, że wykorzystuje się do ich przygotowania gotowe ciasto francuskie.
- Pomidory odcedź z oliwy, zmiksuj z twarożkiem, dopraw. Ciasto francuskie rozwiń, posmaruj masą. Zwiń w dwa rulony, od krawędzi ku środkowi, tak aby powstały „sowie oczy”.
- Każdy kawałek posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C około 20 minut.