Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę

2018-12-18
Paszteciki z ryby w cieście francuskim: przepis na pyszną przekąskę
Autor: Shutterstock Paszteciki  z ryby w cieście francuskim są łatwe do przygotowania - nawet na ostatnią chwilę
łatwy
25 min
4

Paszteciki z ryby w cieście francuskim to wyborne danie np. na wigilijną wieczerzę. Ryba najpierw "pływa" w marynacie z cherry, a potem ląduje w cieście francuskim i piecu. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale będzie pasowała do czystego barszczu - na Wigilię, ale nie tylko.

Sprawdź inne nasze przepisy na niebanalne ryby: Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Karp faszerowany kaszą i grzybami: przepis na zapiekanego karpia [WIDEO]

Składniki

60 dag filetów rybnych

2 opakowania ciasta francuskiego (po 5 sztuk)

1/2 papryki czerwonej

1 czuszka lub pepperoni

1 ząbek czosnku

2 cebulki dymki ze szczypiorem

pęczek koperku

4 kieliszki sherry

8 łyżek oleju

1 żółtko

sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rybę podzielić na osiem porcji.

Cebulę, papryki, czosnek i koperek drobno posiekać, wymieszać z przyprawami, zalać olejem i sherry. Rybę włożyć do marynaty na około pół godziny.

W tym czasie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąty o wym. 13 x 17 cm.

Odsączoną z zalewy rybę kłaść na połowie ciasta i przykryć drugą połową. Brzegi posmarowane żółtkiem docisnąć i zlepić. Pozostawić na około 10 minut, po czym piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC. Podawać na ciepło lub zimno z surówkami.