Pasta z fasoli: przepis na pyszny dodatek do pieczywa lub warzyw

Pasta z fasoli: przepis na pyszny dodatek do pieczywa lub warzyw
Autor: Shutterstock Pasta z białej fasoli  sposobem przygotowania przypomina hummus
łatwy
15 min
4

Pasta z białej fasoli to zdrowy  dodatek do pieczywa lub warzyw - można ją bowiem podawać jako dip. Pasta dostarczy organizmowi wielu cennych składników, które zawiera fasola. Jeśli nie mamy czasu gotować fasoli, możemy sięgnąć po fasolę z puszki.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka białej fasoli (suchej)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • sok z całej cytryny
  • przyprawy: pieprz, wędzona papryka w proszku, tymianek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj szklankę białej fasoli według przepisu z opakowania.
  • Następnie przełóż do blendera, dodaj pół słoiczka suszonych pomidorów i wszystko zblenduj.
  • Do masy dodaj sok z cytryny, pieprz, wędzoną paprykę w proszku i tymianek.
  • Wymieszaj składniki. Podawaj pastę na kanapce lub jako dip do warzyw.
Halina Zielińska
więcej