Pasta z brokuła i sera feta - zielone smarowidło pełne smaku
2022-05-14
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pasta z brokuła i sera feta jest smaczna, zdrowa i niesłychanie apetyczna, z powodu atrakcyjnego zielonego koloru. Czasem, przygotowując ją, zastępuję brokuła kalafiorem romanesco - też jest przepysznie.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości brokuł albo paczka mrożonych brokułów
- 1 opakowanie sera feta/typu feta - ok. 200 g
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- garść prażonych ziaren słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeżego brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze, mrożony będzie już podzielony - także ugotować go na parze, pilnując by był miękki, ale nie rozgotowany.
- Ugotowanego brokuła ostudzić, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na pastę. Posypać prażonym słonecznikiem. Prawda, że łatwizna?
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?