Pasta z brokuła i sera feta - zielone smarowidło pełne smaku

Pasta z brokuła i sera feta - zielone smarowidło pełne smaku
Autor: Shutterstock Brokuł i feta to udany duet - razem mają doskonale zbilansowany smak
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pasta z brokuła i sera feta jest  smaczna, zdrowa i niesłychanie apetyczna, z powodu atrakcyjnego zielonego koloru. Czasem, przygotowując ją, zastępuję brokuła kalafiorem romanesco - też jest  przepysznie.

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości brokuł albo paczka mrożonych brokułów
  • 1 opakowanie sera feta/typu feta - ok. 200 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść prażonych ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeżego brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze, mrożony będzie już podzielony - także ugotować go na parze, pilnując by był miękki, ale nie rozgotowany.
  • Ugotowanego brokuła ostudzić, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami na pastę. Posypać prażonym słonecznikiem. Prawda, że łatwizna?
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zobacz nasze inne przepisy na proste i pyszne pasty kanapkowe!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej