Parówki w cieście drożdżowym - pyszna przekąska za małe pieniądze
2022-12-30
łatwy
30 min
3
Parówki w cieście drożdżowym to domowa alternatywna wersja hot dogów - zdrowsza i smaczniejsza. Ciasto, w które zawijamy parówki nie wymaga wyrastania, a danie jest naprawdę przepyszne i proste.
SKŁADNIKI
- 6 parówek
- dodatki do środka: np. papryka, cebula, ogórek konserwowy
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wlać letnie mleko, rozpuścić w nim drożdże z cukrem i połową mąki.
- Kiedy zaczyn się podniesie dodać pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto.
- Na blacie podsypanym mąką rozwałkować ciasto dość cienko, pokroić w paski.
- Każdą parówkę na środku przekroić na pół, w powstałą kieszeń włożyć drobniutko pokrojone dodatki. Paskami ciasta owinąć każdą parówkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?