Parówki w cieście drożdżowym - pyszna przekąska za małe pieniądze

Parówki w cieście drożdżowym - pyszna przekąska za małe pieniądze
Autor: Shutterstock Parówki w cieście drożdżowym to domowa, ulepszona wersja hot dogów
łatwy
30 min
3

Parówki w cieście drożdżowym to domowa alternatywna wersja hot dogów -  zdrowsza i smaczniejsza. Ciasto, w które zawijamy parówki nie wymaga wyrastania, a danie jest naprawdę przepyszne i proste.

SKŁADNIKI

  • 6 parówek
  • dodatki do środka: np. papryka, cebula, ogórek konserwowy
  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 jajko  do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać letnie mleko, rozpuścić w nim drożdże z cukrem i połową mąki.
  • Kiedy zaczyn się podniesie dodać pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto.
  • Na blacie podsypanym mąką rozwałkować ciasto dość cienko, pokroić w paski.
  • Każdą parówkę na środku  przekroić na pół, w powstałą kieszeń włożyć drobniutko pokrojone dodatki. Paskami ciasta owinąć każdą parówkę. Ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej