Paluszki ziemniaczano-serowe: pyszny dodatek do obiadu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Paluszki ziemniaczano-serowe to pyszny dodatek do obiadu. Chrupiące z wierzchu, delikatne i ciągnące się w środku - idealnie smakują z pieczonym mięsem. Można je także podać z sosami, jako samodzielną przekąskę na ciepło. To świetna gorąca przystawka imprezowa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 200 g sera mozzarella lub innego żółtego sera
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- oraz do panierowania
- 2 jajka
- bułka tarta lub jeszcze lepiej japońska panierka panko
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę, ser i rozkłócone jajko. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Szybko zarabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
- Z ziemniaczanej masy toczymy wałeczki o jednakowej grubości około 2 cm. Wałeczki dzielimy na paluszki.
- Każdy paluszek maczamy w rozmąconych jajkach i bułce tartej.
- Smażymy na gorącym tłuszczu.
- Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowych ręcznikach.
- Podajemy do pieczonego mięsa lub z sosami jako samodzielne danie.