Paluchy z ciasta filo z kurczakiem i śródziemnomorskimi dodatkami. Oryginalna przekąska za grosze
2022-06-30
łatwy
45 min
4
Dieta niskokaloryczna
Paluchy z ciasta filo z kurczakiem to przekąska, która nie jest trudna do przygotowania, a nieodmiennie zachwyca wszystkich zarówno smakiem, jak i prostotą pomysłu. Polecamy na domówki, a także mecze czy domowe seanse filmowe, zwłaszcza na filmy z jedzeniem w tle :)
SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta filo
- 400 g mielone mięsa z kurczaka
- 150 g sera typu feta
- słoiczek suszonym pomidorów w oleju
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki mleka
- ziarna sezamu
- ziarna czarnuszki
- jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso z kurczaka podsmaż na około 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą (uważaj z solą, bo pozostałe dodatki już są słone).
- Do podsmażonego mięsa dodaj odcedzone i drobno pokrojone suszone pomidory. Smaż jeszcze przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia i dodaj rozkruszony w dłoniach ser typu feta. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Podgrzej mleko (w rondelku lub mikrofalówce) po czym dodaj łyżkę masła i mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
- Ciasto filo podziel na prostokątne pojedyncze arkusze, mniej więcej formatu kartki A 4.
- Pojedynczy płat ciasta posmaruj mieszaniną mleka z masłem. Następnie na krótszym brzegu rozłóż farsz z kurczaka i zacznij zawijać w rulon. Z kolejnymi arkuszami ciasta postępuj identycznie.
- Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz, górę i boki nasmaruj roztopionym masłem z mlekiem, a po chwili dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Następnie oprósz ziarnami sezamu i czarnuszki.
- Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne