Paluchy z ciasta filo z kurczakiem i śródziemnomorskimi dodatkami. Oryginalna przekąska za grosze

Paluchy z ciasta filo z kurczakiem i śródziemnomorskimi dodatkami. Oryginalna przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Te paluchy są niedrogie, łatwe do przygotowania i po prostu przepyszne!
łatwy
45 min
4

Dieta niskokaloryczna

Paluchy z ciasta filo z kurczakiem to przekąska, która nie jest trudna do przygotowania, a nieodmiennie zachwyca wszystkich zarówno smakiem, jak i prostotą pomysłu. Polecamy na domówki, a także mecze czy domowe seanse filmowe, zwłaszcza na filmy z jedzeniem w tle :)

SKŁADNIKI

  • opakowanie ciasta filo
  • 400 g mielone mięsa z kurczaka
  • 150 g sera typu feta
  • słoiczek suszonym pomidorów w oleju 
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • ziarna sezamu
  • ziarna czarnuszki
  • jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mielone mięso z kurczaka podsmaż na około 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą (uważaj z solą, bo pozostałe dodatki już są słone).
  • Do podsmażonego mięsa dodaj odcedzone i drobno pokrojone suszone pomidory. Smaż jeszcze przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia i dodaj rozkruszony w dłoniach ser typu feta. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • Podgrzej mleko (w rondelku lub mikrofalówce) po czym dodaj łyżkę masła i mieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
  • Ciasto filo podziel na prostokątne pojedyncze arkusze, mniej więcej formatu kartki A 4.
  • Pojedynczy płat ciasta posmaruj mieszaniną mleka z masłem. Następnie na krótszym brzegu rozłóż farsz z kurczaka i zacznij zawijać w rulon. Z kolejnymi arkuszami ciasta postępuj identycznie.
  • Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz, górę i boki nasmaruj roztopionym masłem z mlekiem, a po chwili dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Następnie oprósz ziarnami sezamu i czarnuszki.
  • Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z najlepszymi przekąskami

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej