Pałki kurczaka w cieście francuskim: idealny przepis na imprezę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pałki kurczaka w cieście francuskim to idealny przepis na imprezę w gronie przyjaciół. Efektowna przystawka zachwyci wszystkich.
Pałki kurczaka w cieście to efektowna i smaczna przekąska. Wystarczy zadbać o obwiązanie ciasta wokół nóżki i zabezpieczenie kości przed przepieczeniem. Zobacz jak to zrobić:
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 podudzi (pałek) z kurczaka
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw: papryka słodka, tymianek, czosnek, pieprz i sól
- 2 łyżki oleju
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 łyżki tartego sera
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 żółtko rozkłócone z 1 łyżeczką wody
- bawełniana nić
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podudzia z kurczaka natrzeć mieszanką przypraw. Zrumienić na gorącym oleju, przykryć pokrywką i dusić 6-8 minut.
- Ciasto pokroić na 8 kawałków. Na środku każdego kawałka położyć porcję keczupu i sera.
- Nóżki, kością do góry, owinąć ciastem, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Kość okryć folią aluminiową, aby się nie spiekła.
- Ciasto za pomocą pędzla posmarować żółtkiem.
- Pałki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 40 minut lub do zrumienienia ciasta.
- Przed podaniem usunąć folię i sznurek.
- Podawać jeszcze ciepłe.