Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny

2021-03-29
Ostra salsa do wieprzowiny z grilla
Autor: Shutterstock Ostra meksykańska salsa znakomicie podkreśla smak wieprzowiny z grilla.
łatwy
20 min
4

Meksykańska salsa do wieprzowiny z grilla to doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza dla osób lubiących pikantne przyprawy. Jest ostra i aromatyczna.

SKŁADNIKI

  • 100 g ostrych czerwonych papryczek
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 płaską łyżeczkę cukru pudru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory bez skórki kroimy w drobną kostkę. Papryczki po opłukaniu pozbawiamy nasion i siekamy w drobniutkie paseczki.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy.
  • W miseczce łączymy warzywa, doprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami, olejem i sokiem z cytryny.
  • Sos najlepszy jest na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.
Redakcja
więcej