Ostra salsa do pieczonej wieprzowiny
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Meksykańska salsa do wieprzowiny z grilla to doskonały dodatek do potraw, zwłaszcza dla osób lubiących pikantne przyprawy. Jest ostra i aromatyczna.
SKŁADNIKI
- 100 g ostrych czerwonych papryczek
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 zielona papryka
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 płaską łyżeczkę cukru pudru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypta kolendry
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory bez skórki kroimy w drobną kostkę. Papryczki po opłukaniu pozbawiamy nasion i siekamy w drobniutkie paseczki.
- Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek siekamy.
- W miseczce łączymy warzywa, doprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami, olejem i sokiem z cytryny.
- Sos najlepszy jest na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce.