Orzeźwiające roladki z ogórków nadziewane serkiem - niskokaloryczna przekąska za grosze

Orzeźwiające roladki z ogórków nadziewane serkiem - niskokaloryczna przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Proste do przygotowania, z łatwo dostępnych składników, pyszne roladki z ogórka z twarożkiem
łatwy
20 min
4

Roladki z ogórków nadziewane twarożkiem to świetna przekąska na wiosenne i letnie przyjęcia. Niskokaloryczna, tania, łatwa do przygotowania, a przede wszystkim naprawdę pyszna. Polecamy tę efektowną i zdrową przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 1-2 długie ogórki typu węże
  • 250 g twarogu/sera białego
  • kilka rzodkiewek
  • garść koperku
  • pół garści szczypiorku
  • kilka łyżeczek gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego
  • do smaku - sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewkami i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry - można użyć obieraczki do warzyw albo specjalnej tarki. Można też wykorzystać domową krajalnicę do chleba.
  • Na każdy plaster ogórka nałożyć z jednego końca łyżkę twarożku, zrolować i spiąć wykałaczką lub przewiązać rolkę szczypiorkiem.
  • Podawać schłodzone.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej