Orzeźwiające roladki z ogórków nadziewane serkiem - niskokaloryczna przekąska za grosze
2021-05-30
łatwy
20 min
4
Roladki z ogórków nadziewane twarożkiem to świetna przekąska na wiosenne i letnie przyjęcia. Niskokaloryczna, tania, łatwa do przygotowania, a przede wszystkim naprawdę pyszna. Polecamy tę efektowną i zdrową przekąskę.
SKŁADNIKI
- 1-2 długie ogórki typu węże
- 250 g twarogu/sera białego
- kilka rzodkiewek
- garść koperku
- pół garści szczypiorku
- kilka łyżeczek gęstej śmietany albo jogurtu naturalnego
- do smaku - sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem, rzodkiewkami i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry - można użyć obieraczki do warzyw albo specjalnej tarki. Można też wykorzystać domową krajalnicę do chleba.
- Na każdy plaster ogórka nałożyć z jednego końca łyżkę twarożku, zrolować i spiąć wykałaczką lub przewiązać rolkę szczypiorkiem.
- Podawać schłodzone.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?