Oryginalne śledzie z włoskimi dodatkami - przepis na aromatyczne śledzie
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Śledzie z włoskimi dodatkami - nasza propozycja dla tych, którym znudziła się śledziowa klasyka. Masz dosyć śledzi w oleju lub śmietanie? Nie wchodzi ci już sałatka śledziowa? To może zasmakują ci aromatyczne śledzie we włoskim stylu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety śledziowe matiasy
- 4 suszone pomidory w oleju
- 8 czarnych oliwek
- 8 zielonych oliwek
- 1 ogórek kiszony
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- pół białej cebuli
- 1 łyżka kaparów
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie, aż osiągną pożądany poziom zasolenia) i kroimy na kawałki.
- Cebulę kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę, oliwki i suszone pomidory w wąskie paseczki.
- W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno
- Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni