Oładki – proste i smakowite placuszki z kuchni kresowej

Oładki
Autor: Shutterstock Oładki to placuszki to przysmak z Kresów
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Oładki to plucuszki z rodowodem kresowym. Są proste w wykonaniu – i tanie. Spróbujcie sami.

SKŁADNIKI

  • 2 szkl. zsiadłego mleka
  • mąka pszenna
  • jajko
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka sody
  • opcjonalnie: 2 jabłka lub gruszki, cynamon
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do zsiadłego mleka dodajemy tyle przesianej mąki, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.
  • Jeśli decydujemy się na placki z jabłkami, wkrajamy plastry owoców.
  • Ciasto doprawiamy solą. Dodajemy też sodę.
  • Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (jak racuchy).
  • Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem, zwłaszcza gdy wybraliśmy opcję z owocami.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej