Oładki – proste i smakowite placuszki z kuchni kresowej
2022-06-14
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Oładki to plucuszki z rodowodem kresowym. Są proste w wykonaniu – i tanie. Spróbujcie sami.
SKŁADNIKI
- 2 szkl. zsiadłego mleka
- mąka pszenna
- jajko
- szczypta soli
- płaska łyżeczka sody
- opcjonalnie: 2 jabłka lub gruszki, cynamon
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do zsiadłego mleka dodajemy tyle przesianej mąki, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany.
- Jeśli decydujemy się na placki z jabłkami, wkrajamy plastry owoców.
- Ciasto doprawiamy solą. Dodajemy też sodę.
- Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym (jak racuchy).
- Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem z cynamonem, zwłaszcza gdy wybraliśmy opcję z owocami.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?