Nie w śmietanie, nie w oleju. Na święta zrób kulki śledziowe w zalewie octowej

kulki śledziowe w zalewie
Autor: Shutterstock Kulki śledziowe w zalewie octowej to oryginalna przekąska na Wigilię i Boże Narodzenie.
łatwy
60 min
4

Kulki śledziowe to pyszna przekąska w sam raz na święta Bożego Narodzenia. Zanurzone w aromatycznej zalewie octowej z przyprawami kulki ze śledzi zielonych zachwycą smakiem. Przepis nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Jak więc zrobić tę oryginalną świąteczną przekąskę ze śledzia? Poznajcie łatwy przepis i w tym roku zaskoczcie bliskich pysznymi kulkami śledziowymi w octowej zalewie.

Kulki śledziowe w octowej zalewie – składniki

Lista składników nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do przyrządzenia kulek śledziowych. Druga część listy zawiera składniki, z których robi się aromatyczną zalewę. Wszystkie produkty są w sklepach i na bazarach przez cały rok, dlatego śledziowy przysmak można robić nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia.

Co więc jest potrzebne do zrobienia pysznych kulek śledziowych w zalewie?

  • śledzie zielone – niesolone i nieprzetworzone ryby bogate w kwasy omega-3, białko i aminokwasy
  • cebula – składnik kulek i zalewy, który znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości
  • jajka – źródło białka, łączą składniki
  • bułka tarta – sprawia, że kuleczki są chrupiące
  • woda i ocet – składniki zalewy, w której leżakują kuleczki ze śledzi zielonych
  • przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, czarny pieprz, liście laurowe i cukier oraz czosnek podkręcają smak kulek śledziowych i zalewy octowej

Jak robi się kulki rybne?

Przepis na kulki ze śledzi w octowej zalewie nie jest trudny. Czas przygotowania jest dość krótki. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszną przekąskę ze śledzi można zrobić wcześniej. Wystarczą trzy dni, aby kulki zamarynowały się w zalewie octowej i były gotowe do podania w Wigilię i kolejne świąteczne dni.

Przyrządzenie pysznych kulek śledziowych można podzielić na etapy:

  • 1. krok – zmielenie śledzi
  • 2. krok – wymieszanie śledzi z pozostałymi składnikami i uformowanie kuleczek
  • 3. krok – usmażenie kuleczek śledziowych na oleju
  • 4. krok – przygotowanie zalewy octowej z przyprawami
  • 5. krok – przełożenie kuleczek do słoika i wlanie zalewy octowej
  • 6. krok – wstawienie słoika do lodówki

Jak podawać kulki śledziowe w zalewie?

Przepis na tę oryginalną przekąskę warto mieć pod ręką. Pyszne kuleczki ze śledzi sprawdzą się podczas Wigilii i zrobią oszołamiającą karierę na stole w Boże Narodzenie. To doskonała alternatywa dla klasycznych śledzi w śmietanie czy z cebulą w oleju. Goście na pewno będą zachwyceni śledziami podanymi w tej smacznej formie.

Kulki śledziowe w aromatycznej zalewie octowej są uniwersalne i można je podawać przez cały rok. Sprawdzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Będą pysznie smakować również na inne okazje. To dobry pomysł na ciekawą przekąskę na sylwestra lub domówkę. Świetnie smakują jako przystawka i na kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonych śledzi
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.
  • Dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać.
  • Wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kulki z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Kulki przełożyć do dużego słoika.
  • Przygotować zalewę. Wodę zagotować, wlać ocet i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wymieszać i gotować kilka minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Zalewę wlać do słoików kulkami i wstawić do lodówki na 3 dni.
  • Podawać jako przekąskę w czasie świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Anna Szulc-Górska
więcej