Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone ziemniaki uwielbiamy pod każdą postacią. Sycą i koją swym ciepłem nasze zmysły. Dlatego wypróbujcie już teraz portugalski przepis na pyszne pieczone ziemniaki. Do ich przygotowania potrzebujcie drobnych kartofli o cienkiej skórce, podobnych do młodych ziemniaków. Sukces murowany!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków drobnych i z cienką skórką
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- oliw lub klarowane masło
- sól
- 3 łyżki twardego sera np. parmezanu lub bursztynu
- kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez obierania) do miękkości. Można użyć wcześniej ugotowanych ziemniaków.
- Każdy ziemniak lekko nacisną, tak aby pękła skórka, a bulwa nieco się spłaszczyła. Można ziemniaki ułożyć na desce do krojenia, przykryć drugą deską i lekko nacisnąć, aby spłaszczyć.
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, na dnie ułożyć pokrojony na plasterki czosnek.
- Ułożyć ziemniaki, posypać tymiankiem i solą. Każdy ziemniak polać oliwą.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 220°C do zrumienienia. Posypać startym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera.
- Podawać polane oliwą z pieczenia i posypane listkami tymianku.