Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami [WIDEO]
2021-03-30
łatwy
40 min
6
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Duże pieczarki portobello to obecnie najpopularniejsze grzyby w kuchni. Świetnie smakują portobello faszerowane - zapiekane lub z grilla. My proponujemy grillowane kapelusze pieczarek z porem, serem i siekanymi migdałami. Proste, lecz wykwintne. Oto przepis!
SKŁADNIKI
- duże pieczarki portobello
- por
- ser brie
- siekane migdały
- sól, pieprz
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki obrać i umyć, odciąć trzonki. Wydrążyć łyżeczką odrobinę w środku.
- Trzonki i to, co wydrążone z pieczarek posiekać.
- Umyć i posiekać pora - trochę białej i trochę zielonej części.
- Na patelni rozpuścić masło i smażyć posiekane pieczarki z porem, aż odparuje woda.
- Na drugiej suchej patelni uprażyć migdały. Uwaga, bardzo łatwo się przypalają! Mają być brązowe, a nie czarne.
- Pokroić w kostkę ser brie.
- Przestudzić pieczarki z porem i wymieszać z serem i migdałami, doprawić solą i pieprzem.
- Napełnić farszem kapelusze i zawijać w kawałki folii aluminiowej.
- Nadziewane portobello nakładać na grillu i chwilę grillować zamknięte - potem rozchylić folię.
- Do faszerowanych pieczarek podawać pieczywo.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?