Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami [WIDEO]

Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami [WIDEO]
Autor: Shutterstock.com Nadziewane pieczarki portobello z porem i migdałami
łatwy
40 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Duże pieczarki portobello to obecnie najpopularniejsze grzyby w kuchni. Świetnie smakują portobello faszerowane - zapiekane lub z grilla. My proponujemy grillowane kapelusze pieczarek z porem, serem i siekanymi migdałami. Proste, lecz wykwintne. Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • duże pieczarki portobello
  • por
  • ser brie
  • siekane migdały
  • sól, pieprz
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać i umyć, odciąć trzonki. Wydrążyć łyżeczką odrobinę w środku.
  • Trzonki i to, co wydrążone z pieczarek posiekać.
  • Umyć i posiekać pora - trochę białej i trochę zielonej części.
  • Na patelni rozpuścić masło i smażyć posiekane pieczarki z porem, aż odparuje woda.
  • Na drugiej suchej patelni uprażyć migdały. Uwaga, bardzo łatwo się przypalają! Mają być brązowe, a nie czarne.
  • Pokroić w kostkę ser brie.
  • Przestudzić pieczarki z porem i wymieszać z serem i migdałami, doprawić solą i pieprzem.
  • Napełnić farszem kapelusze i zawijać w kawałki folii aluminiowej.
  • Nadziewane portobello nakładać na grillu i chwilę grillować zamknięte - potem rozchylić folię.
  • Do faszerowanych pieczarek podawać pieczywo.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Judyta Wanicka
więcej