Na andrzejki zawsze robię z podwójnej liczby składników. Te wrapy to superprzekąska na imprezę
W tym roku andrzejki wypadają w sobotę 29 listopada. W tę pełną magii i wróżb noc wiele osób będzie się bawić na domowych imprezach. Wśród małych dań nie może zabraknąć pysznych i kolorowych wrapów z szynką i serem. To prosta i efektowna przekąska na zimno, która zniknie ze stołu w tempie ekspresowym. Poznajcie świetny przepis na doskonałą imprezową przekąskę, czyli pyszne wrapy z szynką i serem.
Czym różni się wrap od tortilli?
Nazwy wrap i tortilla często używa się zamiennie. Jest to spory błąd, ponieważ oznaczają co innego. Tortilla to okrągły i cienki placek zrobiony z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest jednym z podstawowych elementów kuchni meksykańskiej. Z tortilli można zrobić wiele smacznych dań, takich jak tacos, burritos, enchiladas czy quesadillas.
Z kolei wrap jest nazwą potrawy przygotowywanej z tortilli. Jest to rodzaj kanapki, w której rolę pieczywa pełni tortilla. Układa się na niej składniki i zwija w ruloniki, które są gotowe do zjedzenia od razu. Nadzienie do wrapów może składać się z różnych składników. Serwuje się je na śniadanie, lunch czy kolację. Idealnie sprawdzają się jako imprezowa przekąska. Przygodę z wrapami warto zacząć od przepisu, który znajdziecie poniżej. Wrapy z szynką i serem to efektowne małe danie, które zachwyci gości podczas andrzejkowej imprezy.
Jakie nadzienie do wrapa?
Wrapy przyrządzone według tego przepisu składają się z kilku prostych produktów. Lista składników nie jest długa, a wszystkie artykuły spożywcze są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc tę smakowitą imprezową przekąskę na zimno.
Co włożyć do zawijanej tortilli? W tym przepisie do nadzienia do wrapów wykorzystuje kilka podstawowych składników, które są łatwo dostępne. Często goszczą na naszych talerzach, ale w innej formie.
- warzywa – sałata, pomidory
- szynka – wędzona, dojrzewająca lub konserwowa
- sery – śmietankowy kanapkowy, żółty w plastrach
- przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypiorek
Jak zrobić wrapy z szynką i serem?
Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić z tortilli, szynki i sera, koniecznie sprawdźcie ten prosty przepis. Wrapy z tortilli z szynką i serem to pyszna i kolorowa przekąska na zimno, która idealnie sprawdzi się w czasie imprezy z okazji andrzejek. Przepis na ten przysmak nie jest trudny, a przede wszystkim nie wymaga długich godzin w kuchni. Wrapy wypełnione pysznymi dodatkami robi się w 10 minut.
Jak więc przygotować imprezowe wrapy z szynką i serem? Tę imprezową przekąskę robi się błyskawicznie z kilku podstawowych produktów. Zawsze znika jako pierwsza, ponieważ robi niesamowite wrażenie na gościach i smakuje wyśmienicie.
- 1. krok – wymieszanie serka śmietankowego ze szczypiorkiem i przyprawami
- 2. krok – posmarowanie tortilli serkiem śmietankowym
- 3. krok – ułożenie na tortillach sałaty, plastrów sera żółtego, szynki i pomidorów
- 4. krok – zwinięcie tortilli we wrapy
SKŁADNIKI
- 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste
- 150 g serka śmietankowego do smarowania
- 2 pomidory
- 8 plastrów szynki
- 4 plastry żółtego sera
- 4 liście sałaty masłowej
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek śmietankowy wymieszać ze szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem.
- Tortille posmarować serkiem i ułożyć na nich po jednym liściu sałaty, sera i szynki oraz pokrojone w plastry pomidory.
- Dwa leżące naprzeciwko siebie boki złożyć do środka, a następnie zwinąć w ruloniki.
- Gotowe wrapy wstawić do lodówki. Przed podaniem przekroić prosto lub pod kątem na połówki.
- Podawać na drugie śniadanie, na kolację i jako imprezową przekąskę, na przykład na andrzejki.