Mini burgerki z młodych ziemniaków, szynki i sera
2022-04-05
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Jest wieczór, za chwilę będziesz oglądać ulubiony film, ale coś byś zjadła... Coś małego, sycącego i w pełni satysfakcjonującego. Mamy dla ciebie rozwiązanie - mini burgerki z młodych ziemniaków (mniej skrobi), chudej szynki i topliwego sera. Wyobrażasz to sobie? Pyszna przekąska jest w zasięgu ręki...
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków wielkości kurzego jajka, ugotowanych w mundurkach, na przykład pozostałości z obiadu
- 1 łyżka masła
- 4 plastry gotowanej szynki
- 4 plastry żółtego sera topliwego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół. Skórki nie zdejmujemy z ziemniaków.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Połówki ziemniaków kładziemy przecięcięm na skwierczącym maśle. Smażymy do zrumienienia.
- Połówki ziemniaków przekładamy połówką plastra szynki i kawałkiem sera. Spinamy wykałaczkami.
- Ziemniaki układamy na patelni. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze przez 1-3 minuty lub do chwili, gdy ser zacznie się topić.
- Podajemy póki gorące. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?