Mini burgerki z młodych ziemniaków, szynki i sera

Mini burgerki z młodych ziemniaków, szynki i sera
Autor: Shutterstock.com Mini burgerki z młodych ziemniaków, szynki i sera
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Jest wieczór, za chwilę będziesz oglądać ulubiony film, ale coś byś zjadła... Coś małego, sycącego i w pełni satysfakcjonującego. Mamy dla ciebie rozwiązanie - mini burgerki z młodych ziemniaków (mniej skrobi), chudej szynki i topliwego sera. Wyobrażasz to sobie? Pyszna przekąska jest w zasięgu ręki... 

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków wielkości kurzego jajka, ugotowanych w mundurkach, na przykład pozostałości z obiadu
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 4 plastry żółtego sera topliwego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół. Skórki nie zdejmujemy z ziemniaków. 
  • Na patelni rozgrzewamy masło. Połówki ziemniaków kładziemy przecięcięm na skwierczącym maśle. Smażymy do zrumienienia.
  • Połówki ziemniaków przekładamy połówką plastra szynki i kawałkiem sera. Spinamy wykałaczkami. 
  • Ziemniaki układamy na patelni. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy jeszcze przez 1-3 minuty lub do chwili, gdy ser zacznie się topić. 
  • Podajemy póki gorące. Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z gotowanych ziemniaków - 9 przepisów na wczorajsze ziemniaki z obiadu

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej