Masełko śledziowo-twarogowe - pyszny dodatek do pieczywa

2021-03-29
Masełko śledziowo-twarogowe - znakomity dodatek do pieczywa
Autor: Shutterstock Masełko śledziowo-twarogowe to pyszne smarowidło do chleba.
łatwy
25 min
4

Pasta śledziowo-twarogowa gości na naszym stole bardzo często. Zazwyczaj robimy trochę na zapas, dzięki czemu zawsze w lodówce jest słoiczek pysznego dodatku do pieczywa. Świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa - zarówno białego, jak i ciemnego. To również ciekawy dodatek do słonych przekąsek lub sos do ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1/2 kostki białego sera
  • 1 jajko na twardo
  • 1 białą cebula
  • 1 czubata łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety namoczyć na noc w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i obrać ze skóry i pokroić na niedużą kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać, ser rozdrobnić widelcem, jajko posiekać.
  • Śledzie zblendować razem  z serem, jajkiem i cebulą.
  • Śledziową masę utrzeć z masłem, aż stanie się gładka i pulchna.