Masełko śledziowo-twarogowe - pyszny dodatek do pieczywa
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pasta śledziowo-twarogowa gości na naszym stole bardzo często. Zazwyczaj robimy trochę na zapas, dzięki czemu zawsze w lodówce jest słoiczek pysznego dodatku do pieczywa. Świetnie smakuje na kromce świeżego pieczywa - zarówno białego, jak i ciemnego. To również ciekawy dodatek do słonych przekąsek lub sos do ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 200 g filetów śledziowych
- 1/2 kostki białego sera
- 1 jajko na twardo
- 1 białą cebula
- 1 czubata łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety namoczyć na noc w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i obrać ze skóry i pokroić na niedużą kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać, ser rozdrobnić widelcem, jajko posiekać.
- Śledzie zblendować razem z serem, jajkiem i cebulą.
- Śledziową masę utrzeć z masłem, aż stanie się gładka i pulchna.