Marynata z hiszpańskich oliwek z winogronami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Oliwkowa marynata z winogronami to kwintesencja śródziemnomorskiego smaku, aromatyczna, sycąca i bogata w cenne składniki odżywcze. Można ją serwować jako sałatkę, dodatek do potraw z grilla lub przystawkę na przyjęciu. Podajemy przepis na wyśmienitą marynatę z hiszpańskich oliwek z winogronami.
SKŁADNIKI
- 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
- 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
- 5 zielonych pędów młodego czosnku (można zastąpić pędami świeżego szczypioru oraz drobno pokrojonym ząbkiem czosnku)
- 15-20 winogron (jasnych i ciemnych)
- 100 g białego sera, który można kroić
- garść migdałów
- hiszpańska oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zielone i czarne oliwki odsącz z zalewy.
- Pokrój na 3 centymetrowe kawałki młode pędy czosnku (lub szczypioru).
- Pokrój w kostkę biały ser.
- Połącz pokrojone składniki z winogronami. Dodaj parę migdałów, a na koniec skrop wszystko hiszpańską oliwą z oliwek.
- Zamieszaj i odstaw na chwilę, tak aby smaki się połączyły.