Marchewkowy bekon do chrupania: jak zrobić przebój z Tik-Toka
2022-03-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Marchewkowy bekon według Tabithy Brown miał 12 mln wyświetleń na Tik-Toku. Dlaczego ten prosty przepis zyskał popularność wśród młodych internautów? Bo to jest po prostu pyszna przekąska. Spróbowaliśmy odtworzyć przepis na bekon z marchewki i przystosować go do warunków, jakie mamy w domu. I oto on! Przebojowy przepis z Tik-Toka, jak zrobić marchewkowy bekon do chrupania!
SKŁADNIKI
- 2 duże marchewki
- oraz na marynatę:
- 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu lub syropu z agawy
- ¼ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki cebuli w proszku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki
- ⅛ łyżeczki pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewki dobrze umyć.
- Za pomocą obieraczki do ziemniaków lub noża szczelinowego pociąć marchewkę na długie i cienkie strużyny.
- W misce wymieszać składniki marynaty. Dodać strużyny z marchewki i wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut.
- Strużyny ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 10 minut w temperaturze 200°C lub przez 5 minut w beztłuszczowej frytkownicy na gorące powietrze.
- Wyjąć i pozwolić lekko ostygnąć. A potem cieszyć się ich chrupkością.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?