Marchewkowy bekon do chrupania: jak zrobić przebój z Tik-Toka

2022-03-15
Marchewkowy bekon
Autor: Shutterstock Pyszna marchewka w niekonwencjonalnym wydaniu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marchewkowy bekon według Tabithy Brown miał 12 mln wyświetleń na Tik-Toku. Dlaczego ten prosty przepis zyskał popularność wśród młodych internautów? Bo to jest po prostu pyszna przekąska. Spróbowaliśmy odtworzyć przepis na bekon z marchewki i przystosować go do warunków, jakie mamy w domu. I oto on! Przebojowy przepis z Tik-Toka, jak zrobić marchewkowy bekon do chrupania!

SKŁADNIKI

  • 2 duże marchewki
  • oraz na marynatę: 
  • 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu lub syropu z agawy
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki cebuli w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ⅛ łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki dobrze umyć.
  • Za pomocą obieraczki do ziemniaków lub noża szczelinowego pociąć marchewkę na długie i cienkie strużyny. 
  • W misce wymieszać składniki marynaty. Dodać strużyny z marchewki i wymieszać. Pozostawić na 10-15 minut. 
  • Strużyny ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec 10 minut w temperaturze 200°C lub przez 5 minut w beztłuszczowej frytkownicy na gorące powietrze.
  • Wyjąć i pozwolić lekko ostygnąć. A potem cieszyć się ich chrupkością.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Galeria: Najlepsze przepisy na surówki z marchewki