Łosoś marynowany w śliwowicy: oryginalny pomysł na łososia
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rybna przystawka to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Podajemy przepis na oryginalną potrawę z łososia, marynowanego w śliwowicy i serwowanego z dodatkiem suszonych śliwek - tradycyjnie i nowocześnie zarazem
SKŁADNIKI
- ½ fileta z łososia
- 100 g śliwowicy
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 10 g kaparów
- 10 dag suszonych śliwek
- szczypta startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- pieprz miażdżony, gruboziarnisty
- sok z cytryny
- sos sojowy jasny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy zalewę: miód mieszamy ze śliwowicą, dodajemy sól (dla zrównoważenia smaku).
- Dodajemy sok z cytryny, pociętą w piórka cebulę, czosnek, posiekany koperek, szczyptę imbiru i posiekane kapary.
- Suszone śliwki kroimy w kostkę i obsypujemy nimi łososia.
- Zalewamy zalewą i odstawiamy na dobę.
- Przed podaniem łososia tniemy na cienkie plastry i podajemy na sałatach lub warzywach z sałatką z zalewy.