Letnie kanapki z serem i jeżynami: na śniadanie albo kolację

najlepsza_kanapka_na_lato_jak.jpg
Autor: photos.com Kanapki z serem i jeżynami można przygotować na śniadanie bądź kolację
łatwy
20 min
4

Latem mamy na ogół ochotę na coś lekkiego i świeżego. Jednak gdy zajdzie słońce i nadejdzie prawdziwy głód, wtedy można sobie pofolgować. Oto przepis na bardzo nietradycyjną kanapkę zapiekankę z serem i jeżynami. Równie dobrze sprawdzi się na pożywne śniadanie.

Tak jak każdy rodzaj sera jest tu dozwolony (warto spróbować z np. białym serem), użyć można też większości owoców, np. truskawek, jagód, malin, moreli czy mirabelek.

SKŁADNIKI

  • 8 grubo pokrojonych kromek chleba wieloziarnistego
  • 350 g jeżyn
  • 12-15 listków świeżej bazylii
  • 200 g żółtego sera, pokrojonego w plasterki (najlepiej włoskiej odmiany fontina, ale można dobrać według gustu oraz dostępności - ważne, żeby był delikatny, a im bledszy kolor, tym lepiej wyglądać będzie gotowe danie)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce rozgnieść widelcem jeżyny, uważając, żeby się nie pochlapać.
  • Do miski dodać posiekane liście bazylii; mieszać dalej.
  • Rozgrzać na małym ogniu dużą patelnię żeliwną.
  • Na patelni należy położyć cztery kromki chleba.
  • Każdą kromkę chleba trzeba lekko posmarować oliwą z oliwek.
  • Na każdej kromce ułożyć kilka plastrów sera, tak żeby wystarczyło na wszystkie kanapki.
  • Na każdą kromkę z serem łyżeczką nakładać jeżyny zgniecione z posiekanymi listkami bazylii. Na każdą kromkę powinny przypaść 3-4 łyżeczki jeżyn z bazylią.
  • Pozostałe kromki posmarować lekko oliwą z oliwek.
  • Położyć je na opiekanych już kromkach.
  • Na małym ogniu lub przy minimalnej temperaturze płyty elektrycznej pozwolić pieczywu przyrumienić się, a serowi roztopić. Opiekanie każdej strony powinno zająć mniej więcej 4-5 minut - potem delikatnie, używając szczypców lub łopatki do ciast, przełożyć na drugą stronę.