Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!
2020-11-06

łatwy
40 min
4
Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują jako dodatek do czystego barszczu, mogą także zastąpić kanapki na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako imprezowa przekąska - można je przygotować wcześniej i włączyć piekarnik, gdy goście są tuż za progiem.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 40 ml zimnej wody
- Nadzienie:
- 180 g fety
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól pieprz ew. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Dodatkowo:
- jajko
- czarnuszka lub sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z solą przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki, zimną wodę i jajko i wyrobić szybko na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Czosnek obrać, drobno posiekać albo przepuścić przez praskę i podsmażyć do zrumienienia na oleju. Do czosnku dodać mrożony szpinak i dusić, aż do odparowania.
- Do ostudzonej masy dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
- Schłodzone ciasto wałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów.
- Na brzeg ciasta nakładać łyżeczką szpinakowy farsz, przykryć ciastem i wyciąć foremką kształt pieroga. Z braku foremki do pierogów można posłużyć się szklanką i widelcem (wycinając szklanką okręgi z ciasta, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem, po nałożeniu nadzienia składać kółka na pół, brzegi docisnąć widelcem).
- Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut, na złoty kolor.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?