Kremowy szpinak w sosie kokosowym - przepis na fantastyczny sos do makaronu i nie tylko

Szpinak w sosie kokosowym
Autor: Shutterstock Szpinak w sosie kokosowym podany z makaronem i czerwonym pieprzem.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Szpinak w sosie kokosowym ma bardzo przyjemny, delikatny smak i cudownie aksamitną konsystencję. Można go podać jako dodatek do dań mięsnych lub jako sos do makaronu. Oba sposoby podania gwarantują sukces, bo taki kremowy szpinak smakuje znakomicie w każdej wersji.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu (najlepiej taliatelle)
  • 1 małą czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 5-6 garści szpinaku
  • 1 szklanka mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • mielona wędzona papryka
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugorować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dobrze osączyć z wody.
  • Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. 
  • W dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
  • Do miękkiej już cebuli dodać czosnek i imbir i smażyć ok. 1 min, aż zacznie mocno pachnieć.
  • Dodawać partiami szpinak i smażyć mieszając, kolejną partię dodawać, gdy poprzednia zmniejszy objętość.
  • Gdy cały szpinak zostanie zblanszowany wlać mleko kokosowe i zagotować, przyprawić solą i papryką, dodać pieprz.
  • Podgrzewać ok. 5 minut, aż sos nabierze kremowej konsystencji, dodać makaron, wymieszać i podawać.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej