Kąski mięsne z galaretką w słoiku

Kąski mięsne z galaretką w słoiku
Autor: Shutterstock Pyszne mięso, które można długo przechowywać.
łatwy
60 min
4

Pasteryzowane mięso, które czeka w słoikach w lodówce na wypadek, gdyby nie było czasu na zakupy. Smaczne, pożywne, bez sztucznych barwników i konserwantów. Takie mięsne kąski znakomicie sprawdzają się również w podróży. Domowa mięsna konserwa na wynos.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, łopatka)
  • 150 g boczku ze skórą - surowego lub parzonego wędzonego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w spore kawałki, boczek ze skórą pokroić w dość grube plastry. Wszystko włożyć do miski, dodać przyprawy i czosnek, zasypać solą i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Przygotować czyste i wyparzone słoiki. Na spód każdego z nich położyć warstwę boczku, potem mięso i przykryć boczkiem. Słoiki dokładnie zakręcić.
  • Słoiki wstawiamy do dużego garnka z ciepłą wodą. Na dno garnka warto wcześniej włożyć lnianą ściereczkę. Gotować na małym ogniu 3 godziny, zgasić ogień i pozostawić do przestygnięcia w wodzie.
  • Przechowywać w lodówce.