Kąski mięsne z galaretką w słoiku
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Pasteryzowane mięso, które czeka w słoikach w lodówce na wypadek, gdyby nie było czasu na zakupy. Smaczne, pożywne, bez sztucznych barwników i konserwantów. Takie mięsne kąski znakomicie sprawdzają się również w podróży. Domowa mięsna konserwa na wynos.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, łopatka)
- 150 g boczku ze skórą - surowego lub parzonego wędzonego
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w spore kawałki, boczek ze skórą pokroić w dość grube plastry. Wszystko włożyć do miski, dodać przyprawy i czosnek, zasypać solą i wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
- Przygotować czyste i wyparzone słoiki. Na spód każdego z nich położyć warstwę boczku, potem mięso i przykryć boczkiem. Słoiki dokładnie zakręcić.
- Słoiki wstawiamy do dużego garnka z ciepłą wodą. Na dno garnka warto wcześniej włożyć lnianą ściereczkę. Gotować na małym ogniu 3 godziny, zgasić ogień i pozostawić do przestygnięcia w wodzie.
- Przechowywać w lodówce.