Karp w occie - sylwestrowa przekąska z resztek wigilijnego karpia
2021-03-29

łatwy
20 min
4
U mnie w domu karpia je się niemal przez cały grudzień, uwielbiamy tę rybę w różnych wersjach. W ostatnich latach najczęściej przygotowujemy ją w piekarniku, zamiast tradycyjnego smażenia. A że ułożona na blaszce ryba "sama się robi" zazwyczaj wychodzi jej nieco więcej niż domownicy są w stanie zjeść. Na takie pozostałości mam znakomity sposób. Karp w occie to pyszna przekąska, którą można przechowywać w lodówce naprawdę długo, choć zazwyczaj znika podczas sylwestrowej domówki.
SKŁADNIKI
- kawałki smażonego lub pieczonego karpia
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 5 listków laurowy
- 2 cebule
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
- Kawałki ryby ułożyć w czystych słoikach, zalać ciepłą zalewą, zakręcić.
- Ostudzić w pozycji do góry dnem.
- Przechowywać w lodówce.
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole