Karp w occie - sylwestrowa przekąska z resztek wigilijnego karpia

Karp w occie - sylwestrowa przekąska z resztek wigilijnego karpia
Autor: Shutterstock Smażonego karpia można zamarynować w occie.
łatwy
20 min
4

U mnie w domu karpia je się niemal przez cały grudzień, uwielbiamy tę rybę w różnych wersjach. W ostatnich latach najczęściej przygotowujemy ją w piekarniku, zamiast tradycyjnego smażenia. A że ułożona na blaszce ryba "sama się robi" zazwyczaj wychodzi jej nieco więcej niż domownicy są w stanie zjeść. Na takie pozostałości mam znakomity sposób. Karp w occie to pyszna przekąska, którą można przechowywać w lodówce naprawdę długo, choć zazwyczaj znika podczas sylwestrowej domówki.

SKŁADNIKI

  • kawałki smażonego lub pieczonego karpia
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 listków laurowy
  • 2 cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
  • Kawałki ryby ułożyć w czystych słoikach, zalać ciepłą zalewą, zakręcić.
  • Ostudzić w pozycji do góry dnem.
  • Przechowywać w lodówce. 
Zawrotna kariera karpia. Czyli skąd karp na polskim stole
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej