Kanapki z tortilli z awokado i pastą jogurtowo-koperkową: przepis

2021-03-29
Kanapki z tortilli z awokado i pastą jogurtowo-koperkową: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Placki tortilli stanowią doskonałą bazę do przygotowania różnorodnych kanapek
łatwy
20 min
4

A gdyby tak, robiąc kanapki, zamienić klasyczne pieczywo na placki tortilli lub pitę? Taka kanapka na pewno będzie bardziej atrakcyjna dla małych i dużych. Farsz komponujemy według upodobania  - tym razem proponujemy zdrowe awokado z dodatkiem jogurtu.

SKŁADNIKI

  • 4 tortille (może być ze szpinakiem)
  • ok. 120 g liści świeżego szpinaku
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 młody ogórek
  • 2 pomidory
  •  
  • Składniki na sos jogurtowo-koperkową:
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jogurt łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  • Umyte awokado i ogórka obieramy i kroimy w plastry.
  • Pomidory kroimy w kostkę.
  • Liście szpinaku myjemy.
  • Placki tortilli smarujemy sosem jogurtowo-koperkowym (ok. 2 łyżki).
  • Układamy kolejno liście szpinaku, ogórek, pomidory, i awokado.
  • Zaginamy boki i zwijamy tak, by farsz nie wypadał.
  • Tortillę kroimy na pół po przekątnej.