Kanapki z tortilli z awokado i pastą jogurtowo-koperkową: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
A gdyby tak, robiąc kanapki, zamienić klasyczne pieczywo na placki tortilli lub pitę? Taka kanapka na pewno będzie bardziej atrakcyjna dla małych i dużych. Farsz komponujemy według upodobania - tym razem proponujemy zdrowe awokado z dodatkiem jogurtu.
SKŁADNIKI
- 4 tortille (może być ze szpinakiem)
- ok. 120 g liści świeżego szpinaku
- 2 dojrzałe awokado
- 1 młody ogórek
- 2 pomidory
- Składniki na sos jogurtowo-koperkową:
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- ok. 1 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jogurt łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Umyte awokado i ogórka obieramy i kroimy w plastry.
- Pomidory kroimy w kostkę.
- Liście szpinaku myjemy.
- Placki tortilli smarujemy sosem jogurtowo-koperkowym (ok. 2 łyżki).
- Układamy kolejno liście szpinaku, ogórek, pomidory, i awokado.
- Zaginamy boki i zwijamy tak, by farsz nie wypadał.
- Tortillę kroimy na pół po przekątnej.