Kanapki: tortilla z awokado i grilowanymi warzywami
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kanapki: czym zastąpić bułeczki, czy chleb, aby kanapki nie były nudne i monotonne? Proponujemy zamienić tradycyjne pieczywo na placki tortilli, które łatwo można kupić w każdym sklepie lub przygotować je samodzielnie w domu.
Przygotowanie placków tortilli jest bardzo proste, wystarczy tylko mąka, woda, olej i sól i placki gotowe. Powstałe ciasto należy rozwałkować i piec na patelni bez dodatku tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy czasu na pieczenie, zajrzyjmy do sklepu.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 2 awokado
- rzodkiewka
- ogórek
- kiełki lucerny
- 1 czerwona cykoria lub roszponka
- sałata
- oliwa wymieszana z ziołami i solą
- hummus
- sok z 1 cytryny
- sos majonezowy (majonez zmieszany pół na pół z jogurtem z dodatkiem ziół i czosnku)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni grillowej smażymy pokrojoną na plastry cukinię, bakłażana i marchew.
- Paprykę dzielimy na większe kawałki i również grillujemy.
- W czasie smażenia możemy smarować warzywa oliwą wymieszana z tymiankiem i solą.
- Pozostałe warzywa myjemy. Ogórka i rzodkiewkę kroimy na plastry.
- Z majonezu i jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy posiekany czosnek i bazylię.
- Umyte awokado obieramy i kroimy na plastry. Skrapiamy sokiem z cytryną i posypujemy solą i pieprzem.
- Placki tortilli smarujemy hummusem. Kładziemy sałatę, grilowane warzywa, ogórka, rzodkiewkę, kiełki, awokado oraz liście cykorii. całość polewamy sosem.
- Zwijamy, zaginając boki. Następnie kroimy na pół po przekątnej.
- Do warzyw możemy użyć również innego ulubionego sosu np. tysiąca wysp.