Kanapka z łososiem i bekonem: przepis na szybkie i smaczne śniadanie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Warto zamienić klasyczne kanapki z szynką i serem na coś bardziej twórczego. Tym razem polecamy kanapkę z łososiem i bekonem. Sprawdzi się zarówno podczas lunchu w pracy, jak na dużej przerwie w szkole.
Ryba to niezbyt częsty składnik kanapek, a szkoda bo na przykład wędzony łosoś smakuje wyśmienicie w zestawieniu z pieczywem i sosem majonezowo-koperkowym. Tym razem proponujemy go w zestawie z bekonem, ale przygotowując taką kanapkę dla jaroszy możemy zrezygnować z tego składnika. Możemy użyć gotowego wędzonego łososia dostępnego w sklepach, ale idealnie nadaje się również świeży łosoś, zgrillowany z dodatkiem przypraw.
SKŁADNIKI
- ok. 350 g wędzonego łososia (np. wędzony na gorąco)
- 1 długa bagietka
- 3 liście czerwonej cykorii
- 1 pomidor
- 6 plastrów wędzonego gotowanego bekonu
- Składniki na majonez cytrynowo-koperkowy:
- ok. 8 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok. 2 łyżeczki posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietkę przekroić na trzy równe części, a następnie porozcinać wzdłuż, zostawiając z jednej strony nienacięty bok.
- Pieczywo posmarować wcześniej przygotowanym majonezem cytrynowo-koperkowym.
- Położyć liście cykorii, a na to pokrojonego na plastry pomidora.
- Kolejno filet z łososia, a na to 2 plastry bekonu.
- Aby kanapka była smaczniejsza bagietkę możemy wcześniej lekko podpiec w piekarniku.