Kanapka z łososiem i bekonem: przepis na szybkie i smaczne śniadanie

2021-03-29
Kanapka z łososiem i bekonem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kanapka z łososiem i bekonem to  sycąca a zarazem zdrowa kombinacja smaków
łatwy
20 min
4

Warto zamienić klasyczne kanapki z szynką i serem na coś bardziej twórczego. Tym razem polecamy kanapkę z łososiem i bekonem. Sprawdzi się zarówno podczas lunchu w pracy, jak na dużej przerwie w szkole.

Ryba to niezbyt częsty składnik kanapek, a szkoda bo na przykład wędzony łosoś smakuje wyśmienicie w zestawieniu z pieczywem i sosem majonezowo-koperkowym. Tym razem proponujemy go w zestawie z bekonem, ale przygotowując taką kanapkę dla jaroszy możemy zrezygnować z tego składnika. Możemy użyć gotowego wędzonego łososia dostępnego w sklepach, ale idealnie nadaje się również świeży łosoś, zgrillowany z dodatkiem przypraw.

SKŁADNIKI

  • ok. 350 g wędzonego łososia (np. wędzony na gorąco)
  • 1 długa bagietka
  • 3 liście czerwonej cykorii
  • 1 pomidor
  • 6 plastrów wędzonego gotowanego bekonu
  • Składniki na majonez cytrynowo-koperkowy:
  • ok. 8 łyżek majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bagietkę przekroić na trzy równe części, a następnie porozcinać wzdłuż, zostawiając z jednej strony nienacięty bok.
  • Pieczywo posmarować wcześniej przygotowanym majonezem cytrynowo-koperkowym.
  • Położyć liście cykorii, a na to pokrojonego na plastry pomidora.
  • Kolejno filet z łososia, a na to 2 plastry bekonu.
  • Aby kanapka była smaczniejsza bagietkę możemy wcześniej lekko podpiec w piekarniku.