Kalafior w panko - przepis na fantastyczne kąski kalafiora w chrupkiej panierce

Kalafior w panko
Autor: Shutterstock Kalafior w panko to aromatyczna przekąska z pieczonego kalafiora.
łatwy
40 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kalafior w panko to znakomita przekąska - chrupiąca, pyszna i aromatyczna. Znakomity sposób na przemycenie tego warzywa do diety tych, którzy za nim nie przepadają. Moja rodzina za zwykłym gotowanym czy pieczonym kalafiorem nie przepada, ale tę wersję wszyscy chętnie pałaszują. 

Nadmiar można zamrozić!

Jeśli całą przygotowana porcja kalafiora nie zostanie od razu zjedzona (co zdarza się niezwykle rzadko) nadmiar można zamrozić. Wystarczy ułożyć je na tacy, wystudzić i wstawić do zamrażalnika. Zamarznięte przełożyć do pojemnika lub woreczka strunowego. dy najdzie was ponownie ochota na chrupiące kalafiorki wystarczy je odpiec w piekarniku przez 10 min i gotowe.

SKŁADNIKI

  • 1 spory kalafior
  • 6 łyżek panko
  • 6 łyżek płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka rafinowanego oleju (np. kokosowego)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka kropli tabasco (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
  • Wlać do rondla olej, sos sojowy i miód, dodać masło orzechowe i tabasco, delikatnie podgrzewając dokładnie połączyć składniki.
  • Powstałym sosem zalać kalafiora i dokładnie wymieszać, aby oblepił wszystkie kawałki.
  • Płatki kukurydziane pokruszyć i wymieszać z panko i przyprawami. Kalafiora dokładnie obtoczyć w panierce. Najlepiej przełożyć kalafiora do sporego zamykanego pojemnika, wsypać panierkę, zamknąć pojemnik i delikatnie potrząsać, aż wszystkie różyczki będą dokładnie pokryte panierką.
  • Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i wyjąć na nią opanierowane kawałki kalafiora. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Po 15 minutach przekręcić różyczki na drugą stronę, aby równomiernie się zrumieniły.
  • Podawać ciepłe z ulubionym sosem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej