Jędrne i aromatyczne śledzie w zalewie dyniowej. Świetny przepis sióstr benedyktynek z Żarnowca
2022-12-15
łatwy
40 min
8
Dieta bezglutenowa
Szukasz pomysłu na niecodzienna wersję śledzi? Skorzystaj z doświadczenia sióstr benedyktynek z Żarnowca, które przygotowują na święta znakomite śledzie w zalewie dyniowej. Siostry zdradziły swój przepis Remigiuszowi Rączce i dzięki temu poszedł on w świat i każdy z nas może je sobie przygotować. Receptura jest prosta, a śledzie wychodzą kruche, jędrne i niezwykle aromatyczne.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów śledziowych
- 3-4 cebule
- 5 szklanek wody
- 2.5 szklanki octu
- 0,5 kg cukru
- 7 g goździków
- 1 łyżka cynamonu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie wymoczyć w wodzie, aby je odsolić.
- Wodę zagotować z octem i cukrem oraz goździkami.
- Cebulę obrać i pokroić.
- Gdy zalewa zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i dodać cynamon, dokładnie wymieszać.
- Do wrzącej zalewy wrzucić cebule na 1-2 minuty, po czym przecedzić i zahartować zimna wodą. Zalewę zostawić.
- Wymoczone śledzie zalać zalewą i odstawić na 24 godziny.
- Zamarynowane śledzie wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki.
- Sparzoną w zalewie cebule doprawić delikatnie sola i pieprzem.
- W słoiku układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi, a następnie zalać je olejem.
- Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?