Jędrne i aromatyczne śledzie w zalewie dyniowej. Świetny przepis sióstr benedyktynek z Żarnowca

Śledzie w zalewie dyniowej
Autor: Shutterstock Śledzie w zalewie dyniowej są niesamowicie jędrne.
łatwy
40 min
8

Dieta bezglutenowa

Szukasz pomysłu na niecodzienna wersję śledzi? Skorzystaj z doświadczenia sióstr benedyktynek z Żarnowca, które przygotowują na święta znakomite śledzie w zalewie dyniowej. Siostry zdradziły swój  przepis Remigiuszowi Rączce i dzięki temu poszedł on w świat i każdy z nas może je sobie przygotować. Receptura jest prosta, a śledzie wychodzą kruche, jędrne i niezwykle aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 3-4 cebule
  • 5 szklanek wody
  • 2.5 szklanki octu
  • 0,5 kg cukru
  • 7 g goździków
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wymoczyć w wodzie, aby je odsolić.
  • Wodę zagotować z octem i cukrem oraz goździkami.
  • Cebulę obrać i pokroić.
  • Gdy zalewa zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i dodać cynamon, dokładnie wymieszać.
  • Do wrzącej zalewy wrzucić cebule na 1-2 minuty, po czym przecedzić i zahartować zimna wodą. Zalewę zostawić.
  • Wymoczone śledzie zalać zalewą i odstawić na 24 godziny.
  • Zamarynowane śledzie wyjąć z zalewy, pokroić na kawałki.
  • Sparzoną w zalewie cebule doprawić delikatnie sola i pieprzem.
  • W słoiku układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi, a następnie zalać je olejem.
  • Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?

Galeria: Śledzie - 10 najpopularniejszych przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej