Jarmuż w cieście piwnym: przepis na przekąskę z jarmużu

2021-03-29
Jarmuż w cieście piwnym: przepis na przekąskę z jarmużu
Autor: Shutterstock Z jarmużu można przygotować pyszne chrupiące przekąski
łatwy
20 min
4

Podajemy przepis na jarmuż w cieście piwnym - pyszną przekąskę. Jarmuż to nic innego jak odmiana kapusty. Ta charakterystyczna, zielona roślina stanowi ważny składnik kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealnie sprawdza się w sałatkach, tortillach, a nawet można z niego przyrządzić pesto.

 

Jarmuż – właściwości odżywcze

Jarmuż to przede wszystkim źródło witamin C, K, witamin z grupy B, magnezu wapnia i żelaza. Zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty), czyli związki, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Pamiętajmy, że jarmuż spowalnia wchłanianie jodu przez organizm – osoby z chorobami tarczycy nie powinny zatem spożywać jarmużu w zbyt dużej ilości.

SKŁADNIKI

  • 10-15 liści jarmużu
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 małe, jasne piwo (około 280 ml)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • oliwa do smażenia
  • sok z cytryny
  • grubo zmielona sól do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
  • Piwo wlewamy do mąki i mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.
  • W tym czasie myjemy liście jarmużu i osuszamy. Dzielimy na mniejsze kawałki (jak chipsy).
  • W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę (możemy użyć frytkownicy). Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy maczane w cieście liście jarmużu. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę.
  • Usmażony jarmuż wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączamy tłuszcz. Jarmuż posypujemy grubo zmieloną solą i tuż przed zjedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny.