Jarmuż w cieście piwnym: przepis na chrupiąca przekąskę z jarmużu
      2022-03-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podajemy przepis na jarmuż w cieście piwnym - pyszną przekąskę. Jarmuż to odmiana kapusty. Ta charakterystyczna, zielona roślina stanowi ważny składnik kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Idealnie sprawdza się w sałatkach, tortillach, a nawet można z niego przyrządzić pesto.
SKŁADNIKI
- 10-15 liści jarmużu
 - 130 g mąki pszennej
 - 1 małe, jasne piwo (około 280 ml)
 - pół łyżeczki soli
 - pół łyżeczki pieprzu
 - oliwa do smażenia
 - sok z cytryny
 - grubo zmielona sól do posypania
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
 - Piwo wlewamy do mąki i mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny.
 - W tym czasie myjemy liście jarmużu i osuszamy. Dzielimy na mniejsze kawałki (jak chipsy).
 - W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę (możemy użyć frytkownicy). Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy maczane w cieście liście jarmużu. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę.
 - Usmażony jarmuż wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączamy tłuszcz. Jarmuż posypujemy grubo zmieloną solą i tuż przed zjedzeniem skrapiamy sokiem z cytryny.
 
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
    
    
    
    
Jarmuż – właściwości odżywcze
Jarmuż to przede wszystkim źródło witamin C, K, witamin z grupy B, magnezu wapnia i żelaza. Zawiera przeciwutleniacze (antyoksydanty), czyli związki, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Pamiętajmy, że jarmuż spowalnia wchłanianie jodu przez organizm – osoby z chorobami tarczycy nie powinny zatem spożywać jarmużu w zbyt dużej ilości.