Jak zrobić śledzie po łowicku? Prosty przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Śledź to ryba, którą można podać na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych dań ze śledziem w roli głównej jest śledź po łowicku. To idealna przystawka, która sprawdza się zarówno na imieninach, jak i wigilijnym stole. Jak zrobić śledzia po łowicku? Podajemy prosty przepis.
Proponujemy również przepisy na: Śledzie po kujawsku Śledzie w oleju lnianym - kuchnia ludowa
SKŁADNIKI
- 3 płaty śledziowe
- 3 cebule
- 3 ugotowane marchewki
- 4 kiszone ogórki
- 5 łyżek śmietany 18%
- 5 łyżek majonezu
- 3 szklanki wody
- pół szklanki octu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- do smaku: pieprz, sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierwszym krokiem podczas przyrządzania śledzi po łowicku jest przygotowanie zalewy octowej. W tym celu należy zagotować 3 szklanki wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Następnie do wody wlać pół szklanki octu i ponownie doprowadzić całość do wrzenia.
- Do gorącej zalewy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy całość przestygnie. zalewamy nią płaty śledziowe i odstawiamy na 4 godziny.
- Marchewkę i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, pamiętając, że starte już ogórki warto wycisnąć, pozbawiając je nadmiaru soku.
- Do startych warzyw dodajemy majonez i śmietanę (zawsze w proporcji 1:1), cebulę z zalewy oraz lekko odciśnięte śledzie.
- Całość doprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru.